Tapybos parodoje atsispindi viskas, kas aplink čiurlena gyvenimu...

Tapybos parodoje atsispindi viskas, kas aplink čiurlena gyvenimu…

Kiekvienais metais balandžio 23–29 d. minima Nacionalinė Lietuvos bibliotekų savaitė – svarbiausia metų savaitė visoms šalies bibliotekoms. Ta proga Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos Traksėdžių filiale vyko Dalios Mauricaitės-Jankauskienės tapybos darbų parodos atidarymas „Čiurlena angelai“.

Dalia save išreiškia tapydama. Ir iš tiesų, kiekvienas nutapytas paveikslas gausus jaukumo ir šilumos. Negali nepastebėti ir į jį įdėto darbo, kruopštumo bei meilės.  Žvelgiant į nutapytus paveikslus susimąstai, kokia emocija, koks jausmas jame slypi, kuo tuo metu gyveno pati tapytoja.

Pristatydama savo parodą „Čiurlena angelai“ menininkė atkreipė dėmesį į atskiras, iš pirmo žvilgsnio ne visiems matomas detales. Autorė teigė: „Tapymas yra mano pagrindinė kūrybinė veikla ir dvasinio pasaulio išraiška. Mėgstamiausia technika – mišri. Dažnai teptuką keičiu ir piešiu pirštų galiukais, šaukštais, šakutėmis, pagaliukais, parsineštais iš lauko, liniuotėmis, kempinėmis, medvilnės gabaliukais. Spalvos – tai įrankis, skirtas perteikti fantazijos nuotaiką, intensyvumą, klampumą, gilumą, šviesą, tamsą, gėrį. Mėgstu abstrakciją, kai būsenai įvardinti nėra griežto apibrėžtumo, kiekvieną tai paliečia skirtingai, pagal žmogaus patyrimą, suvokimą, nukelia į kitą pasaulį.“

Paveiksluose vaizduojami moters siluetai, vanduo, dangus, gėlės, akimirkos ryškumas yra tapytojos sielos atspindys. Dažnai naudojama kontrastų kalba. Parodos autorė tiki, kad spalvos gydo, žadina, skatina, aktyvina. Tiek tapytoją, tiek žiūrovą paveikslai paliečia savo išgyventa emocijų istorija. Kiekvieno žmogaus viduje čiurlena vanduo, angelai, tikėjimas. Angelai nebūtinai atskris su sparnais, jie ateina niūriausią dieną ir šviečia ryškiausia šviesa dobile, gylyje, paukštyje, draugo akyse, artimųjų rankose, gimtojo krašto upėje, pievoje.

Parodos atidaryme dalyvavęs Dalios vyras  Rūtenis Jankauskas atliko keletą savo kūrybos dainų, tarp jų ir „Nutapyk mane“, dedikuotą žmonai.  Jo atliekami kūriniai sukūrė jaukią atmosferą bei šventišką nuotaiką.

Pasibaigus pristatymui parodos dalyviai sveikino Dalią ir linkėjo jai kūrybinės sėkmės, atradimų, nuolatinio tobulėjimo. Bibliotekininkė dėkojo už dalijimąsi meno kūriniais, už bibliotekos lankytojams suteiktą galimybę susipažinti su jais.

Penkiolikos darbų paroda „Čiurlena angelai“ Traksėdžių bibliotekoje veiks iki birželio 1 d. Maloniai kviečiame apsilankyti!

 

Vida Pozniakovienė,
Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos
Traksėdžių filialo bibliotekininkė   

Tapybos parodoje atsispindi viskas, kas aplink čiurlena gyvenimu... Tapybos parodoje atsispindi viskas, kas aplink čiurlena gyvenimu... Tapybos parodoje atsispindi viskas, kas aplink čiurlena gyvenimu... Tapybos parodoje atsispindi viskas, kas aplink čiurlena gyvenimu... Tapybos parodoje atsispindi viskas, kas aplink čiurlena gyvenimu... Tapybos parodoje atsispindi viskas, kas aplink čiurlena gyvenimu...

Spausdinti
Facebook komentarai