Iššūkis paaugliams – sukurk savo elektroninę knygą!

Iššūkis paaugliams – sukurk savo elektroninę knygą!

Šiandien be išmaniųjų technologijų savo gyvenimą sunkiai įsivaizduoja vyresniojo amžiaus žmogus, ką jau kalbėti apie jaunimą. Išmanieji įrenginiai ir programos dėl savo privalumų ir patogumo lengvai įsiskverbė į mūsų kasdienybę, pakeitė daugelį įpročių, o išmaniojo telefono ar planšetinio kompiuterio ekrane sutelpa vis didesnė mūsų gyvenimo dalis. Šis technologijų amžius leidžia mums jaustis savarankiškais ir labai praplečia galimybių ratą, nepriklausomai nuo to, kokiai amžiaus, lyties ar gebėjimų grupei priklausome. Mes įpratome daugelį dalykų, kurių mums gali prireikti, turėti vienoje vietoje ir visuomet po ranka. Dažniausiai naudojamu įrankiu tampa išmanusis telefonas.

Viena iš daugelio informacinių technologijų ir programų siūlomų funkcijų, apimanti laisvalaikio praleidimo būdą, knygų skaitymas. Prisitaikant prie sparčiai kintančio pasaulio, tradicinei knygai atsirado alternatyva – elektroninė knyga. Tai skaitmeninės knygos, kurias galima peržiūrėti ekrane. Jas galima įsigyti, atsisiųsti ir pakartotinai skaityti, kaip fizines knygas. Šis formatas tapo patrauklus bet kokio poreikio ar skonio vartotojui, pritraukia skaitytojus, kurie mažiau skaito tradicines knygas, o mieliau renkasi inovatyvesnį būdą. Šiandieniniame kontekste skaitymo įpročių pokyčiai susiję ir su  kartų skirtumu: vyresniojo amžiaus žmonės dažniau renkasi popierinę knygą, kurią jiems patogiau skaityti, o jaunimas elektroninius leidinius dažniau naudoja mokymosi tikslais, nes juos lengviau susirasti ir patogiau naudotis. Nors el. knygos formatas turi savų privalumų, tačiau abejotina, ar popierinei knygai kyla egzistencinė grėsmė. Daugelis mėgsta paimti knygą į rankas, liesti ir vartyti jos puslapius – tai skatina geras emocijas, malonius prisiminimus.

Be el. knygų, yra programų, suteikiančių galimybę autoriui mintis išreikšti kuriant savo asmeninę elektroninę knygą. Vieną iš populiarių el. knygos kūrimo programų „Book Creator“, turinčią mokamą ir nemokamą versiją,  išbandė ir Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos organizuojamo būrelio „Apie niekalus ir rimtas problemas“, skirto paaugliams, dalyvės. Susipažinusios su šios programos galimybėmis ir funkcijomis, kurių pasiūla išties nemaža – galima rinkti tekstą, piešti, pridėti paveikslėlių, nuotraukų, vaizdo bei garso įrašų, internetinį turinį ir kt., merginos išplėtė savo kūrybos ribas ir pasinėrė į procesą. Dienoraščio ar komikso kūrimas, motyvuojančių minčių ar mėgstamų receptų užrašymas, pasakojimas apie save ir savo kasdienybę, supančią aplinką, pomėgius, kultūrą bei tradicijas ir kt. – ši programa suteikia galimybę išreikšti save, rašyti apie mus dominančius ir aktualius dalykus.

Ši programėlė turi tam tikrų naudojimo aspektų – ribotas dalijimosi funkcijas: galima eksportuoti sukurtą knygą ePub, pdf ir vaizdo formatu, bet negalima publikuoti internete. Merginos nutarė, kad svarbiausia yra pats procesas, leidžiantis atsipalaiduoti, dalintis mintimis, geromis emocijomis ir pabėgti nuo kasdienių, neretai slegiančių minčių ar darbų. Dauguma paauglių gyvena savo pasaulyje ir nėra atviri didžiajai visuomenės daliai, todėl šis programėlės aspektas jų kūrybinio polėkio neįtakojo.

Interaktyvi veikla kuriant savo el. knygą neapsiėjo be sąsajų su tradicine knyga. Bibliotekos fonduose merginos ieškojo literatūros, kuri jas įkvėptų, padėtų suformuoti idėją, paskatintų kuriamos knygos vizualizaciją.

Sukurti el. knygą nėra taip paprasta, nes yra taisyklės, kuriomis būtina remtis kuriant tiek tradicinę, tiek el. knygą. Merginoms tai yra nauja patirtis. Jas labiau domina pats kūrybos procesas, o ne struktūra, tad vieningai nuspręsta šiek tiek supaprastinti eigą ir nukrypti nuo bendrųjų nuostatų. Užsiėmimo pradžioje, pasitarus apie veiklos galimybes, atlikta keletas bendrų veiksmų – būrelio dalyvės surašė pagrindines gaires, kuriomis vadovausis  kurdamos knygą. Tai palengvins kūrybos procesą, padės neišklysti iš kelio, labiau koncentruotis į idėją. Merginos mokėsi sukurti turinį, aptarė, kaip aprašyti santrauką, kaip sudaryti skyrius, ką galima parašyti knygos pabaigoje.

Išsikėlusios nelengvą tikslą, rašyti el. knygas merginos planuoja užbaigti iki mokslo metų pabaigos. Jei rezultatas džiugins, ketinama juo pasidalinti su draugais: papasakoti apie patirtį kuriant savo el. knygą, su kokiais iššūkiais teko susidurti, ko išmokta, ar rezultatas pateisino lūkesčius, paskatinti draugus išmėginti šią kūrybinę veiklą, pasidalinti patarimais.

 

Kristina Kelmelienė,
Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos
Vaikų aptarnavimo skyriaus vyr. bibliotekininkė

Iššūkis paaugliams – sukurk savo elektroninę knygą! Iššūkis paaugliams – sukurk savo elektroninę knygą! Iššūkis paaugliams – sukurk savo elektroninę knygą!

Spausdinti
Facebook komentarai