Kazimierinių tradicijos ir papročiai „Važiuojam į Kaziuką”

vaziuojam_i_kaziuka2012 m. kovo 3 d.,

Kovo 2 d. Šilutės r. Fridricho Bajoraičio viešosios bibliotekos  Žemaičių Naumiesčio filialas visus pakvietė į popietę „Važiuojam į Kaziuką ” tik ne į Vilnių, o į Žemaičių Naumiestį.  Mūsų Kaziuko mugėje buvo „prekiaujama” ne  Kaziuko mugei būdingomis  prekėmis , o pristatomos tradicijos ir papročiai, pavasariniai žaidimai, šokiai, dainos.

Tikrą šventę  teatralizuotu pasirodymu kūrė Žemaičių Naumiesčio gimnazijos teatro raiškos būrelis (vad. Sonata Vilčiauskienė). Girdėjome birbynę, paukščių garsų imitacijas, šmaikščius priežodžius,  pajuokavimus dainas. Kaziuko mugės nuotaiką perteikė gimnazistų perpasakoti skirtingomis tarmėmis turgaus pokalbiai, derybos.
O Žemaičių krašto etnokultūros centro etnografė Adma Baltutienė su savo vadovaujamu Degučių kaimo folkloro kolektyvu  „Pilutė” į mūsų mugę atvyko  jau „pabuvoję”  Vilniaus Kaziuko mugėje. Visos moterys atsinešė pilnas pintinėles įvairiausių mugės pirkinių: birbynių, švilpynių, puodynių žvakių, verbų, visokių barškučių, meduolių, riestainių bei kitų ivairiausių namų apyvokos ir puošybos daiktų.
Su Kaziuko mugės atsiradimo istorija trumpai supažindino etnografė Adma Baltutienė. Ji papasakojo, kad Kaziuko mugė jau skaičiuoja 408 metus ir yra tapusi įdomiu mūsų etninės kultūros reiškiniu. Mugės atsiradimas sietinas su 1604 metais surengta šv. Kazimiero pagerbimo eisena, kurioje ėjo amatininkai, studentai, didikai ir įvyko šventinis kermošius. O šiaip Kaziukas buvo velykinių verbų turgus.
Folkloro kolektyvas  „Pilutė” visus linksmino su pavasariu ir gamtos atbudimu sietinomis dainomis, žaidimais, šokiais. O kokia gi mugė, jei iš jos grįžtum tuščiomis rankomis. Todėl visi buvo pavaišinti riestainiais, mažieji dar ir apdalinti balionais.

vaziuojam_i_kaziuka 1

vaziuojam_i_kaziuka 2

Spausdinti
Facebook komentarai