Jaunųjų Šilutės bibliotekininkų studijinė-pažintinė kelionė

img-2682013 m. spalio 11 d., Jolita Baltutienė

Saulėtą, tačiau žvarboką pirmąjį spalio penktadienio rytą susibūrusi Šilutės Fridricho Bajoraičio viešosios bibliotekos jaunųjų bibliotekininkų grupelė pradėjo savo studijinę-pažintinę kelionę po kaimynines Pagėgių, Jurbarko ir Tauragės apylinkes.
Išsikėlę tikslus – aplankyti kolegas bibliotekininkus Pagėgiuose ir Jurbarke, pasidalinti su jais darbo patirtimi, susipažinti su šių bibliotekų veikla, inovacijomis bei naujovėmis, užmegzti bendradarbiavimo ryšius, pažinti kaimyninių apylinkių krašto istoriją, tradicijas ir pabuvoti lankytinose vietose – gerai nusiteikę bei lydimi nuostabaus rudeniško oro leidomės kelionėn susidarytu maršrutu.

Pagėgių savivaldybės viešoji biblioteka – pirmoji mūsų stotelė. Išlipusius iš autobuso mus šiltai pasitiko šios bibliotekos direktorė Elena Stankevičienė kartu su savo šauniąja valdymo specialistų grupele. Tik įžengus į biblioteką dėmesį iškart atkreipia įspūdinga tyliosios skaityklos stiklinė fasadinė siena, kurioje įamžinta Mažosios Lietuvos regionui būdinga ornamentika ir Pagėgių krašto raštijos kūrėjų mintys apie Mažosios Lietuvos ir Pagėgių krašto savitumą. Pažinties su biblioteka metu direktorė papasakojo šios stiklinės sienos atsiradimo ir bibliotekos įkūrimo istoriją, aprodė moderniai ir šiuolaikiškai įrengtus skyrius, pristatė sukauptus, itin vertinamus bei aktualizuojamus, krašto raštijos ir kraštotyros fondus. Ekskursijos metu pravėrus vienas, iš pirmo žvilgsnio nuo kitų nesiskiriančias, duris mus netikėtai nustebino čia slypinti staigmena – „Suopio paunksmė”. Joje karaliauja raganaitė Vanda, kuri kaip mat surengtos viktorinos metu patikrino mūsų žinias apie Pagėgių kraštą. Nugalėtojai, Kintų filialo vyr. bibliotekininkei Vaidai Nausėdaitei, atiteko reprezentacinis leidinys „Pagėgiai. Šis kraštas kaip muzika…”. Gal ir sutapimas, tačiau 1000-asis „Suopio paunksmės” lankytojas – mūsų kraštietis moksleivis iš Kintų. Tai išties nuostabus pasakų ir svajonių kampelis vaikams. Pasakę norus stebuklingajam išminties šuliniui savo pažintį su biblioteka tęsėme diskutuodami prie kavos puodelio apie bendradarbiavimą ir partnerystę su visuomene, vadžios atstovais, kitomis institucijomis, nevyriausybiniu sektoriumi. Aptarėme Lietuvos bibliotekininkų draugijos veiklą ir opiausius klausimus, susijusius su bibliotekininkų atlyginimais.
Pasiekus kitą kelionės stotelę – Jurbarko rajono savivaldybės viešąją biblioteką – buvome abstulbinti dviaukščiu, erdviu, šiuo metu bene gražiausiu ir moderniausiu pastatu Jurbarke. Biblioteka įsikūrusi strategiškai geroje vietoje su vakarinėje pusėje išpuoselėtu medžių parkeliu ir kiemeliu, pritaikytu renginiams. Mus šiltai pasitiko šios bibliotekos direktorė Nijolė Masiulienė, kuri pakvietė mūsų grupelę pasivaikščioti po biblioteką ir iš arčiau susipažinti su ja. Šios bibliotekos rekonstrukcijos darbai užtruko apie 5 metus ir tik šį pavasarį biblioteka atvėrė duris savo skaitytojams. Ekskursijos po biblioteką metu žavėjomės erdviais skyriais ir valdymo specialistų kabinetais, didžiulėmis renginių bei konferencijų salėmis su naujausia vaizdo ir garso aparatūra, vaikų ir suaugusiųjų interneto skaityklomis, pilnomis šiuolaikinius standartus atitinkančios įrangos, moderniai įrengtomis aptarnaujančio personalo patalpomis, komfortiškais svečių kambariais ir kt. Diskusijos metu direktorė papasakojo, jog buvo įdėtos didžiulės pastangos ir nuveikti nelengvi organizaciniai darbai įrengiant šią Europietišką, erdvią (per 2000 kv. m), informacijos ir žinių centru tapusią biblioteką. Gavome žinių ir patarimų, kaip rengti investicinius projektus bendradarbiaujant su valdžios atstovais. Susitikimo pabaigoje apsikeitėme atminimo dovanomis, pasidalinome įspūdžiais ir pasižadėjome dar ne kartą susitikti.
Kelionę po Jurbarko rajoną tęsėme aplankydami garsųjį „Medaus slėnį”. Mūsų nuostabai edukacinę medaus degustacijos programą vedė kolegė, Jurbarko rajono savivaldybės viešosios bibliotekos Skirsnemunės filialo vyr. bibliotekininkė Giedrė Jasinskienė, kuri pati užsiima bitininkyste. Ji papasakojo apie bites, medų, jo rūšiavimą, naudingąsias savybes ir dar daug įdomių, mums mažai girdėtų faktų apie medų. Programos metu skanautam kokybiškai rūšiuotam medui, Giedrės keptam meduoliui ir raugintam midui suteiktas Kulinarinio paveldo fondo sertifikatas. Įsigiję patikusio medaus patraukėme į netoliese esančią, šį pavasarį rekonstruotą ir naujai atgimusią Panemunės pilį – vieną žymiausių bei gražiausių Lietuvos architektūros ir kultūros paminklų. Teko ilgai kopti stačiais pilies bokšto laiptais, kol pasiekėme viršūnę, nuo kurios atsiveria nuostabus kraštovaizdis į Nemuną, pilies parką ir Pilies I (arba Vytėnų) gyvenvietę. Apžiūrėję mini muziejų ir susipažinę su dar numatomais pilies rekonstrukciniais darbais, aplankėme pilyje veikusią kiek šokiruojančią, tačiau gilią prasmę turinčią Česlovo Lukensko personalinę parodą „Mumifikatai”. Vaikščiojome po įspūdingą Panemunės pilies parką ir džiaugėmės rudenėjančia gamta. Kelionę vainikavo bibliotekininkų jėgų išbandymas Tauragės Taurų dvaro rekreaciniame parke. Išvada viena – su nuostabia ir šaunia bibliotekininkų palaikymo komanda galima įveikti iš pažiūros net sunkiausias kliūtis, pasikrauti geros nuotaikos ir parsivežti neišdildomų įspūdžių.
Kiekviena biblioteka unikali ir savita savo veikla, todėl buvo įdomu jas pažinti iš arčiau, pasisemti idėjų, kurias galėtų generuoti ir šilutiškiai bibliotekininkai. Esame dėkingi kaimyninių rajonų bibliotekoms už šiltą ir draugišką priėmimą. Ši kelionė padėjo pamatą tolimesniems Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos projektams ir veikloms.

 

{gallery}documents/fotogalerija/2013_10_11_jaunieji{/gallery}

Spausdinti
Facebook komentarai