Mitas ir mitinio mąstymo atspindžiai šiuolaikinėje kultūroje

dscf41132014 m. gegužės 13 d., Vaida Nausėdaitė ir Palmyra Jančiauskienė

Gegužės 6 d. Kintų vidurinėje mokykloje bei Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos Vilkyčių filiale vyko paskaita „Mitas ir mitinio mąstymo atspindžiai šiuolaikinėje kultūroje”, kurią vedė Klaipėdos valstybinės kolegijos Socialinių mokslų fakulteto Kultūros vadybos katedros lektorė Virginija Kvasaitė. Paskaitoje dalyvavo Kintų vidurinės ir Vilkyčių pagrindinės mokyklos moksleiviai.

Kas yra mitas? Ar šiuolaikinė jo samprata yra teisinga? O gal visuomenė painioja mitus ir stereotipus? Šiais klausimais prasidėjusi paskaita sudomino moksleivius ir privertė susimąstyti, ar dažnai tariamas žodis „mitas” išties vartojamas tinkamai. Televizijoje galime išvysti ne vieną laidą, kurioje bandoma paneigti „mitus”, nors įrodinėjami visai ne mitai, o stereotipai. Mitas gali būti pramanyta istorija arba pasakojimas apie praeitį. Pagrindinis mito bruožas – sakralumas, netekęs šios savybės mitas tampa padavimu arba sakme. Tad galima teigti, kad šiuolaikinė mito samprata yra iškraipyta.

Plačiau nagrinėtos magijos, burtų, apeigų temos. Susirinkusieji sužinojo apie senovėje vykusias žmogaus gyvenimo ciklų apeigas: gimimo, krikštynų, jaunimo brandos, vestuvių, laidotuvių (mirties). Lektorė supažindino su Kalėdų, Žolinių, Vėlinių, Rasos bei kitų kalendorinių švenčių ritualais, apeigomis, taip pat papasakojo apie maginę prasmę įgijusias Lietuvos vietas – Lopaičių piliakalnį, Žižmų akmenį „Užkeikta svodba”.

Informacijos apie Lietuvos etnokultūrą gausa ir noras puoselėti bei skleisti tai, kas sukurta per šimtus metų, skatina ir ateityje rengti panašias paskaitas.

Renginį finansavo Šilutės rajono savivaldybė pagal tęstinį F. Bajoraičio viešosios bibliotekos projektą „Iš miesto į kaimą: keliaujantys sociokultūriniai turai”.

2

1

dscf4101

dscf4115

Spausdinti
Facebook komentarai