Pokalbių valandėlėje Apie niekamlus ir rimtas problemas jaunimas diskutavo apie socialiniuose tinkluose tykančius pavojus (2)

Jaunimas diskutavo apie socialiniuose tinkluose tykančius pavojus

Naudojimasis internetu – neatsiejama beveik kiekvieno iš mūsų kasdienybės dalis. Bendravimas ir informacijos sklaida – vienas iš pagrindinių socialinių medijų privalumų. Jaunosios kartos atstovus jos supa jau nuo mažens. Tačiau aktyviausiai jomis naudojasi jaunimas – daugelis iš jų turi susikūrę savo profilius įvairiuose socialiniuose tinkluose („Facebook“, „Instagram“, „Snapchat“ ir kt.) bei neįsivaizduoja savo kasdienybės be jų, juk tai suteikia neribotas bendravimo, informacijos sklaidos galimybes, o dar tai yra patraukli pramoga. Visa tai turi net tik šviesiąją, bet ir tamsiąją puses, ypač rizikingas vaikams ir paaugliams, nes ši amžiaus grupė yra jautriausia socialinėse medijose tykantiems pavojams, tokiems kaip užslėpta reklama, propaganda, netikros ir realybę iškreipiančios naujienos, kt.

Begalę galimybių suteikiantis internetas paaugliams padeda ne tik mokytis, bendrauti su draugais ar rasti reikalingos ar dominančios informacijos, bet ir vilioja pasinerti į romantiškų pažinčių pasaulį. Tačiau džiaugsmą greitai gali apkartinti skaudi realybė, kai netikėtai patenkama į piktavalių akiratį.

Prisijungiant prie akcijos „Atverk duris vasarai“ birželio 4 dieną Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos vasaros kiemelyje susirinkęs jaunimas pokalbių valandėlėje „Apie niekalus ir rimtas problemas“ aptarinėjo svarbią bei aktualią šių dienų temą – socialiniuose tinkluose tykančius pavojus. Peržiūrėjus trumpą Lietuvos policijos paruoštą vaizdo įrašą apie jaunuolius, kurie internete užmezga romantiškus santykius su nepažįstamais žmonėmis ir prie ko tai priveda, kilo diskusija. Merginas dalinosi patirtimi bei sukauptomis žiniomis. Buvo kalbamasi apie asmeninės informacijos privatumą, saugojimą ir apie tai, kad negalima asmenine informacija apie save dalintis su bet kuo. Merginos pabrėžė, kad nuotraukos ar vaizdo įrašo pasidalijimas, ypač apsinuoginusio jaunuolio, gali tapti piktų kėslų ar šantažo įrankiu, siekiant užsidirbti pinigų. Išsiuntęs tokią nuotrauką ar vaizdo įrašą jaunuolis nebegali kontroliuoti, kas bus daroma su jo išsiųstu atvaizdu. Jis gali būti išplatintas jaunuolio draugams, mokyklos bendruomenei ar šeimos nariams.

Pokalbio metu merginos pasakojo, jog savo rate žinojo atvejų, kai pažįstami buvo išprovokuoti ar spaudžiami atsiųsti nuotraukas internete sutiktam žmogui. Jos kalbėjo, jog pasekmės buvo labai skaudžios (šantažas, patyčios, depresija ir kt.).

Baigiantis pokalbiui merginos vieningai nusprendė, jog informaciją apie save reikia saugoti, nesidalinti su mažai pažįstamais žmonėmis, kad būtina būti atsargiems ir budriems ir nepasitikėti bet kuo. Nuotraukas kelti į socialinius tinklus galima tik tokias, dėl kurių nebūtų gėda nei tau, nei tavo artimiesiems.

Labai pradžiugino, kad jaunimas apie tai kalbasi ir skatina draugus būti atsargesniais. Pokalbio pabaigoje merginos skanavo tortą bei linksmai kalbėjosi apie artėjančių mokslo metų pabaigą,  dalinosi vasaros planais.

Kristina Kelmelienė,
Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos
Vaikų aptarnavimo skyriaus vyr. bibliotekininkė

Pokalbių valandėlėje Apie niekamlus ir rimtas problemas jaunimas diskutavo apie socialiniuose tinkluose tykančius pavojus

Spausdinti
Facebook komentarai