Surinkta byla apie J.Mikšą2021

Saugų bibliotekininkės rinko medžiagą apie aušrininką Jurgį Mikšą

Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos Saugų filialas 2021 m. paruošė kraštotyros bylą apie aušrininką Jurgį Mikšą.

J. Mikšas gimė 1862 m. kovo18 d. Augo Prūsijos karalystės užkampyje – Mažosios Lietuvos kaimelyje Virkytuose, esančiame už 5 kilometrų nuo Saugų parapijos centro, netoli Vokietijos-Rusijos sienos. 1869–1872 m. lankė Virkytų pradžios mokyklą, 1872–1875 m. – Tilžės gimnazijos parengiamąją mokyklą ir 1876–1879 m. Tilžės gimnaziją, kurios nebaigė. Taip ir nepavyko išsiaiškinti, kodėl  jis nebaigė gimnazijos.

Tėvai, Kristupas Mikšas ir Elzė Miklovaitytė, buvo šviesūs žmonės, nenutautėję, žinoję šviesos ir mokslo vertę. Namuose buvo lietuviškų knygų, tėvas prenumeravo Mažojoje Lietuvoje ėjusius lietuviškus laikraščius, šeimoje gyvavo lietuviška dvasia. J. Mikšas turėjo vyresnę seserį, ištekėjusią už pasiturinčio ūkininko, moraliai bei materialiai  rėmusią brolio tautinę veiklą, kuriai šis skyrė visą savo gyvenimą. Tėvai irgi netrukdė sūnaus pasirinktam keliui – kovai už lietuvybę, kovai prieš nacionalinę priespaudą tiek Prūsijoje, tiek ir Rusijoje.

J. Mikšas buvo giliai paveiktas kaimo dvasingumo, jautriai suvokė lietuvių  folkloro galią ir grožį, žavėjosi liaudies dainomis ir jas kaupė, organizavo Mažosios Lietuvos lietuvių visuomeninį  sąjūdį ir buvo vienas iš jo vadovų.

1998 m. Saugų vidurinei mokyklai suteiktas Mažosios Lietuvos spaudos darbuotojo Jurgio Mikšo vardas. 1999 m. kovo 19 d. atidengta Jurgio Mikšo atminimo lenta. Ši diena laikoma ir mokyklos muziejaus įkūrimo data.

Informacijos turėjome nedaug, tad kreipėmės į Saugų Jurgio Mikšo pagrindinės mokyklos  geografijos mokytoją Rūtą Pociuvienę, kuri vadovavo muziejui. Ji suteikė informacijos, kur rasti daugiau medžiagos apie Jurgį Mikšą. Pavyko daug medžiagos rasti internete bei Domo Kauno knygoje ,,Aušrininkas“.

Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos Saugų filialo
bibliotekininkės Regina Juškienė, Rasa Strumylienė

Saugų J. Mikšos mokyklos pavadinimo lentelė

Spausdinti
Facebook komentarai