Varo žiemą

Lik sveika, žiemuže!

Vasario 26 dieną vyko Laučių kaimo bendruomenės ir Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos Laučių filialo surengta Užgavėnių šventė su gražuole More.

Šiais metais Užgavėnės buvo kiek kitokios nei anksčiau. Nebuvo Lašininio su Kanapiniu. Morė irgi buvo kitokia, nes ja tapo žaliaskarė eglė, aprengta ne žaisliukais, o drabužiais. Susirinkusieji džiaugėsi organizatorių išradingumu.

Užgavėnių dieną būdavo stebimi orai ir pagal juos sprendžiama, kokie bus ateinantys metai,  koks derlius užderės. Manyta, jeigu šią dieną saulė šviečia – reikia skubėti anksti pavasarį sėti. Kaip tik pasitaikė graži ir saulėta diena. Pasidžiaugta nuostabiu oru, visi pakviesti  paragauti svarbiausio Užgavėnių patiekalo, blynų su uogiene, atsigerti arbatos.

Kodėl tokie svarbūs per Užgavėnes blynai? Blynas yra apvalus, o apskritimas buvo suvokiamas kaip neprieinama erdvė piktosioms dvasioms. Kita vertus, karštas, didelis, geltonas blynas – sugrįžtančios saulės simbolis. Blynus kepdavo didelius, per visą keptuvę, valgydavo su įvairiais riebiais mirkalais.

Šventės metu vyko gaidžių kautynės, virvės traukimas. Rungtyse dalyvavo tiek jaunimas, tiek vaikai, net ir vyresnio amžiaus gyventojai panoro kovoje savo jėgas išbandyti.

Sonata Dauskartė,
Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos
Laučių filialo bibliotekininkė

Varo žiemą Varo žiemą Varo žiemą

Spausdinti
Facebook komentarai