popietė su Terese Leciūte-Lorenčiene

Katyčių bibliotekoje vyko popietė su Terese Leciūte-Lorenčiene

Nacionalinės Lietuvos bibliotekų savaitės „Tvari biblioteka“ metu, balandžio 27 d., Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos Katyčių   filiale vyko popietė su tautodailininke, knygų autore, eiliuotoja, karpytoja, ilgamete pedagoge Terese Leciūte-Lorenčiene.  Tai ne pirmas autorės susitikimas su šios bibliotekos lankytojais. Autorė prieš keletą metų pristatė dvi  knygas.  „Iš kartos į kartą“ – tai pasakojimai žemaičių tarme bei lygiagrečiai pateikti tekstai bendrine lietuvių kalba. Knygoje sudėti senelių, tėvų pasakojimai. Karpiniais iliustruotoje knygoje „Mes karpome, vaidiname, deklamuojame“ publikuojamos autorės pjesės ir eilėraščiai vaikams. Šis leidinys skirtas  mokytojams, vaikų darželių darbuotojams, namų teatro kūrėjams. Keturis dešimtmečius atidavusi mokyklai pedagogė žino, kad per vaidinimą geriausiai atsiskleidžia pradinių klasių mokinių gebėjimai.

Knygų autorė gimė ir augo Šilutės rajone, Kadagiškių kaime. Lankė Žemaičių Naumiesčio vidurinę mokyklą, vėliau baigė Šiaulių pedagoginį institutą. T. Lorenčienė daug laiko skyrė vaikams – kūrė jiems eilėraščius, spektaklius, ilgą laiką turėjo karpinių ir dramos būrelius. Autorė jaunystėje pradėjo kurti poeziją, o karpiniais domėjosi nuo pat mažumės, mamai net užuolaidas sukarpydavo.

Savo dienas Teresė ir Erikas  Lorančai leidžia Šilmeižių kaime, Šilutės r., pušynų apsuptoje sodyboje. Teresė ir Erikas buvo pažįstami nuo vaikystės. Savo bendrą gyvenimą, namus buvusioje Eriko tėvų sodybos vietoje pradėjo kurti bemaž prieš keturis dešimtmečius. Namus lipdė ilgai, kruopščiai, kaip skruzdėlytės – vis po šapelį.

E. Lorančas yra ir meistras, ir muzikantas, ir mėgėjas tapyti gamtos vaizdus. Muzikuoja namuose, kaskart su Terese lankosi įvairiuose renginiuose pristatydami savo kūrybos kraitę.

Balandžio 27 d. eiliuotoja pristatė savo naujausią knygą  „Ir bėga laikas“. Tai yra penktoji autorės knyga, kurioje publikuojami nuoširdūs, jautrūs eilėraščiai apie kiekvienam skaitytojui pažįstamus jausmus – meilę, netektį, ilgesį, vienatvę, būties trapumo pajautimą. Visa tai harmoningai susipina su gamtos ritmu. Knygelė iliustruota autorės vyro E. Lorenčo piešiniais, o viršelį puošia dukters piešinys. Taip kartu kurdami jie atranda sielos bendrystę.

Susitikimą eiliuotoja pradėjo eilėraščiu apie praėjusias Velykas, po to deklamavo eilėraštį, skirtą artėjančiai Motinos dienai. Pristatydama naujausią knygą „Ir bėga laikas“ autorė papasakojo  kiekvieno kūrinio atsiradimo istoriją.

Susirinkusiems bibliotekos lankytojams literatė žemaičių tarme paskaitė padavimą apie Juodžių piliakalnį.

Tautodailininkė visiems dalyviams padovanojo  ažūriniais karpiniais dekoruotų knygos skirtukų. Renginį paįvairino Eriko atliekami  muzikiniai kūriniai, kuriuos jis atliko virkdydamas armoniką. Įsigijusiems knygas, autorė jose įrašė nuoširdžius žodžius.

Bibliotekininkė dėkodama T. Lorančienei ir E. Lorančui linkėjo sveikatos, neblėstančios energijos, lengvos plunksnos rašant, spalvingų teptuko potėpių,  kad kūryba visada atrastų kelią į žmonių širdis.

Marina Lodusova,
Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos
Katyčių filialo  vyr. bibliotekininkė

popietė su Terese Leciūte-Lorenčiene popietė su Terese Leciūte-Lorenčiene popietė su Terese Leciūte-Lorenčiene

Spausdinti
Facebook komentarai