Mirusių žodžių kvapas

Mirusių žodžių kvapas

Gyvename laisvi, nepriklausomi, turime galimybę rinktis, kur gyventi, kokia kalba kalbėti. Dauguma jau užaugome turėdami šias iškovotas teises ir laisves, todėl net neįsivaizduojame, kad galėtų būti kitaip. Gegužės 7 dieną minima Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos diena, nes 1904 m. mūsų protėviai iškovojo teisę į lietuvišką spaudą lotyniškomis raidėmis. Tik mes, lietuviai, galime didžiuotis knygnešystės fenomenu. Knygnešystė – XIX a. Lietuvos istorijos fenomenas, nukreiptas prieš carinės Rusijos vykdytą lietuviškos spaudos ir raidyno draudimo politiką, trukusią 40 metų, pasireiškęs lietuviškų leidinių spausdinimu užsienyje, daugiausiai tuometinėje Prūsijoje, Mažojoje Lietuvoje bei Amerikoje, nelegaliu gabenimu per sieną ir platinimu.
Paminėti šią mums visiems svarbią datą į Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos Kintų filialą buvo pakviesti Kintų pagrindinės mokyklos 7 klasės mokiniai ir jų lietuvių kalbos bei literatūros mokytoja Nijolė Sodonienė. Mokiniai dalyvavo interaktyviame žaidime-viktorinoje iš ciklo ,,Gerbiu save, gerbiu savo kalbą“. Jie pasitikrino istorijos žinias apie spaudos draudimo laikotarpį Lietuvoje. Šaunieji septintokai puikiai atsakinėjo į viktorinos klausimus, o ką buvo primiršę mokytojos padedami greitai atsiminė.

Mirusių žodžių kvapas

Pasibaigus viktorinai mokinių paklausta, ko reikia, kad kalba gyvuotų, kad žodžiai nemirtų? Trumpai padiskutavus septintokams buvo skirta užduotis jau mirusiems, t. y. nebevartojamiems, žodžiams surasti gyvąją, vartojamą, porą. Nors tokius žodžius kaip atplėšys, augojas, čiūtė, varvas mokiniai girdėjo bei skaitė pirmą kartą, bet net pusę žodžių reikšmių sugebėjo suprasti. Kažkur giliai pasąmonėje visgi dar suprantame savo protėvių kalbą.

Antroji užduotis siaučiant pavasariniam gripui buvo itin naudinga kvėpavimo takams. Mokiniai uostė keletą eterinių aliejų ir mėgino rasti mirusių žodžių sąraše tą žodį, kuris labiausiai apibūdina užuodžiamą kvapą.

Smagiai, naudingai, kvapniai paminėta graži data. Artėjančio savaitgalio nuojauta tvyrojo bibliotekoje visą likusią dieną.

 

Vitalija Mišinskaitė,
Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos
Kintų filialo vyresn. bibliotekininkė

Mirusių žodžių kvapas

Spausdinti
Facebook komentarai