Renginio akimirka

Robertas Petrauskas subūrė šilutiškius į knygos „Poltava“ pristatymą

Šilutės F. Bajoraičio viešojoje bibliotekoje gegužės 10 d. vyko sporto komentatoriaus, TV laidų vedėjo, protų mūšių organizatoriaus ir vedėjo, rašytojo Roberto Petrausko knygos „Poltava“ pristatymas.

Žinomas visuomenės veikėjas pristatė istorinę knygą, kuri nukelia į pačią XVIII a. pradžią. Jos kulminacija – 1709 m. įvykęs Poltavos mūšis, tačiau šis pasakojimas ne tik apie didelį mūšį. Jis apima pirmąją Didžiojo Šiaurės karo (1700-1721) pusę ir supažindina su Europa XVIII a. išvakarėse. Knygos autorius kalbėjo apie Rusijos carą Petrą I, Švedijos karalių Karolį XII, taip pat Lenkijos karalių Augustą II. Tai ir Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės istorija, su kuria atsiranda bloga nuojauta, pasitvirtinsianti amžiaus pabaigoje. Tai ir Ukrainos istorija, be kurios neįmanoma suprasti šiuolaikinio Rusijos ir Ukrainos konflikto.

Vakaro svečias pakvietė susirinkusius renginio dalyvius sudalyvauti tryliktos klasės istorijos pamokoje, kurios metu pasakojo apie tai, kaip formavosi Rusija, Ukraina, Putino manipuliacijas, buvo mėginama suprasti karą Ukrainoje iš laiko perspektyvos.

Knygos autorius pradėjo savo vaizdingą pasakojimą nuo to, kaip Rusijos caras Petras I įžengė į Europą ir nuo tada viskas prasidėjo. Interaktyvaus žemėlapio pagalba jis pademonstravo kaip bėgant laikui keitėsi užimamų teritorijų plotai, aptarė įdomius istorijos etapus, perspektyvas bei svarbiausius aspektus. Knygos autorius pabrėžė, kad mes turime išmokti istorines pamokas. Pasak, R. Petrausko, karas yra baisus dalykas, bet tuo pačiu pati geriausia proga pamatyti, tai, ką darome ne taip. Jis atskleidė įdomų faktą apie tai, kad mes su ukrainiečiais esame daugiau broliai ir seserys, nei patys tai žinome, bei atkreipė dėmesį į panašumus tarp lietuvių ir ukrainiečių kalbų. Diskusijos su renginio dalyviais metu buvo aptartos ir šių dienų aktualijos, demokratijos principai, padėtis Ukrainoje ir Europoje.

Ovidijus Normantas
Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos
Informacijos skyriaus vyresnysis bibliotekininkas

Renginio akimirka Renginio akimirka Knyga Renginio akimirka Renginio akimirka Renginio akimirka Renginio akimirka Renginio akimirka Parašų dalinimas Pasirašymas knygoje

Spausdinti
Facebook komentarai