Renginio akirka prie M.Mažvydo paminklo

Literatūrinė popietė „Kiekvieną skiemenį, kaip trupinį ant stalo“

Gegužės 10 d. Žemaičių Naumiesčio gimnazijos Gardamo progimnazijos moksleiviai rinkosi netradicinėje erdvėje – miestelio parkelyje. Juos atlydėjo mokytojos Sonata Kurmienė ir Virginija Lidžiuvienė.

Atšilę orai, maloniai akis džiuginanti žaluma ir įvairiaspalviais žiedais besipuošianti aplinka vilioja vaikus dūkti ir šėlti kartu, todėl pradinukams ypač smagu pabendrauti ir pakalbėti lauke. Šį kartą diskusija vyko apie Lietuvių kalbą ir knygas.

Gimtoji kalba – pati gražiausia. Ji kartu nuo pat ankstyvos vaikystės. Paklausus, kuo ji ypatinga pasaulio kalbų kontekste, vienintelis atsakymas – Lietuvių kalba yra viena iš seniausių kalbų pasaulyje. Gramatikos sudėtingumas, linksnių įvairovė – tai sunkiai įveikiamos kliūtys jos besimokantiems kitų šalių piliečiams. Gardamo progimnazijos mokiniai pasakojo, kad mokytis nėra sunku, nes tai jiems artima. Mokiniai pabandė pasakyti lietuviškas greitakalbes, kurias jie žinojo. Juk tai ne tik linksmas užsiėmimas, bet ir lavina kalbą. Nors šnekamoji kalba ir sena, rašytinė dar pakankamai jauna. Pirmoji lietuviška knyga išspausdinta tik XVI amžiuje. Jos autorius – Martynas Mažvydas. Manoma, kad M. Mažvydas gimė Gardamo apylinkėse, todėl jo garbei čia pastatytas paminklas.

Pagerbdami Martyno Mažvydo atminimą, mokiniai prie paminklo padėjo gėles. Stovėdami prie paminklo pradinukai džiaugėsi, kad gali kalbėti, rašyti, bendrauti savo gimtąja kalba. Renginys skirtas Lietuvių kalbos dienai.

Virginija Langienė
Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos
Gardamo filialo bibliotekininkė

Rugilė Vaivadaidė 4-klasė deda gėles prie M.Mažvydo pamiklo

Rugilė Vaivadaidė 4-klasė deda gėles prie M.Mažvydo pamiklo

Gardamo progimnazijos pradinukai sėdi miestelio parkelyje

Gardamo progimnazijos pradinukai sėdi miestelio parkelyje

Spausdinti
Facebook komentarai