Koncertuoja Saugų moterų vokalinis ansamblis „Vakarė

Žemaičių Naumiestyje paminėta Gedulo ir vilties diena

Birželio 14 d. Žemaičių Naumiestyje tradiciškai buvo paminėta Gedulo ir vilties diena. Už genocido ir sovietmečio represijų aukas klebonas Stanislovas Anužis Šv. Arkangelo Mykolo bažnyčioje aukojo šv. Mišias. Po mišių visi susirinko prie paminklo „Tėvynės kančioms atminti“. Buvo sugiedotas Lietuvos himnas, padėtos gėlės, uždegtos žvakutės. Iš karto po to, pabūti kartu, prisiminti, pasiklausyti ir pasižiūrėti meninės programos, visi buvo pakviesti  į Šilutės Fridricho Bajoraičio viešosios bibliotekos Žemaičių Naumiesčio filialą. Muziejininkas Saulius Sodonis dalijosi mintimis apie prieš 81 metus sovietų pradėtus masinius gyventojų trėmimus į Sovietų Sąjungos gilumą, okupacijos ir genocido dienų tragiškas netektis, sąsajas su šiomis dienomis. Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro duomenimis, per keletą dienų į gyvulinius vagonus sugrūsta ir iš Tėvynės išvežta apie 18 tūkst. Lietuvos gyventojų.Skaičiuojama, kad iš viso prievarta iš savo namų išvežta ir nuo artimųjų atskirta 130 tūkst. Lietuvos gyventojų, tarp kurių ir nemaža dalis Žemaičių Naumiesčio seniūnijos gyventojų.

Susirinkusiems tremtiniams ir svečiams koncertavo Saugų moterų vokalinis ansamblis „Vakarė“ (vadovė Danguolė Žilionienė), kuris atliko lietuvių liaudies ir kompozitorių sukurtas dainas. Žiūrovams literatūrinę kompoziciją „Ant ledo“ (V. Račickas, K. Bruni) atliko Žemaičių Naumiesčio gimnazijos moksleiviai Emilija Mačijauskaitė, Amanda Preikšaitytė, Arnas Jonas Vingis (vadovė Jūratė Daugalienė). Koncertą užbaigė nuostabus Žemaičių Naumiesčio mokyklos-darželio mokytojų duetas Dalia Svirskaitė ir Sonata Vilčiauskienė.

Po koncerto susirinkusieji ilgai nesiskirstė, šiltai bendravo prie arbatos puodelio. dalijosi savo prisiminimais.

 

Nuotraukų autoriai D. Bružienė ir S. Sodonis.

Žemaičių Naumiesčio filialo
vyr. bibliotekininkė Nijolė Rimkienė

Birželio 14 dienos renginys bibliotekoje Žemaičių Naumiesčio gimnazistai Prie paminklo Muziejininkas S. Sodonis Mokytojų duetas Dalia Svirskaitė ir Sonata Vilčiauskienė Mokytoja Jūratė Daugalienė Koncertuoja Saugų moterų vokalinis ansamblis „Vakarė

Spausdinti
Facebook komentarai