Bibliotekininkai tobulino kompetencijas „Erasmus +“ suaugusiųjų švietimo mobilumo projekte

Vykdant programos „Erasmus+“ suaugusiųjų švietimo mobilumo projektą „Naujos kompetencijos bibliotekininkams vystant neformalųjį suaugusiųjų švietimą“ grupė Klaipėdos apskrities I. Simonaitytės viešosios bibliotekos, Šilutės rajono savivaldybės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos, Kretingos rajono savivaldybės M. Valančiaus viešosios bibliotekos bibliotekininkių lankėsi Fuerteventūros (Ispanija) švietimo, kultūros, mokslo įstaigose, bibliotekoje. Mobilumo vizito metu tobulintos bibliotekininkų edukacinių programų rengimo ir vykdymo kompetencijos, domėtasi  neformaliuoju suaugusiųjų švietimu, paslaugų prieinamumu, semtasi patirties stebint suaugusiųjų švietimo edukatorių darbą, metodiką ir gerųjų pavyzdžių praktikos pritaikomumą bibliotekoje.

Pagrindinis projekto ir mobilaus vizito partneris Fuerteventūroje – Suaugusiųjų švietimo centras Cepa Fuerteventura Sur.  Centro tikslas – suaugusiems asmenims nuo 18 metų sudaryti galimybes asmeniniam bei socialiniam tobulėjimui, paruošti juos darbo rinkai, užkertant kelią socialinei atskirčiai ir įtvirtinant teisę į mokslą, kaip nuolatinį viso gyvenimo procesą. Čia mokosi įvairaus amžiaus imigrantai iš daugelio pasaulio šalių bei suaugusieji, kurie negalėjo įgyti pagrindinio ar vidurinio išsilavinimo, norintys praplėsti savo asmeninius ir profesinius įgūdžius. Rengiamos pradinio ir pažengusių lygio ispanų kalbos pamokos imigrantams. Imigrantai mokosi ispanų kalbos, kad kuo greičiau galėtų integruotis į darbo rinką. Ugdomi skaitmeninio raštingumo įgūdžiai. Vyksta baziniai mokymai, piliečiai ruošiami į vidutinio ir aukštesnio lygio mokymus. Centras bendradarbiauja su kitomis nacionalinėmis, tarptautinėmis viešosiomis ir privačiomis institucijomis, Švietimo, kultūros ir sporto ministerija, Las Palmo nuotolinio mokymo centru, kad galėtų pasiūlyti bakalaureato išsilavinimą.

1Suaugusiujusvietimocentras

Susitikimo metu Klaipėdos regiono bibliotekininkai Suaugusiųjų švietimo centro Cepa Fuerteventura Sur darbuotojams pristatė savo bibliotekų veiklas bei funkcijas mokant neformalaus švietimo suaugusiuosius, aptartos probleminės sritys, pasidalinta gerąja patirtimi suaugusiųjų švietimo srityje. Vėliau mobilumo dalyviai stebėjo suaugusiųjų mokymus, gilinosi į mokymo metodiką, darbą grupėse ir pan.  Bendrose pamokose dalyvauja įvairaus ispanų kalbos lygio mokiniai, t. y. mokosi ir jau kalbantys ispanų kalba, ir tik pradedantys kalbėti imigrantai. Pamokų metu taikoma metodika – ispanų kalba, informacinės technologijos (medijos), informacijos paieška, informacinis raštingumas, Ispanijos istorija, kultūra, architektūra, kt. Dalyviai mokosi kritinio mąstymo, dirba grupėse, mokosi tikslingai formuoti ir apginti nuomonę jiems priskirta tema, kt.

Fuerteventuros salos bibliotekoje mobilumo vizito dalyviams pristatytos teikiamos paslaugos, aprodytos patalpos. Čia galima ne tik skaityti, bet ir savarankiškai ar bibliotekininkui padedant  mokytis, vartotojai yra konsultuojami. Veikia skaityklos, darbo ir prezentacijų kambariai. Atskirose patalpose saugomos Fuerteventuros architektų kolegijos architektūrinės bibliografinės kolekcijos, kurias daugiausia sudaro knygos ir periodiniai leidiniai apie Fuerteventūros architektūrą. Fondą prižiūri parengtas techninis personalas. Dokumentai yra laisvai prieinami, vartotojams teikiamos nemokamos konsultacijos, dokumentus iš minėto architektūros archyvo galima pasiskolinti.

Jauniesiems vartotojams puikiai įkurtos ir pritaikytos erdvės, kurios yra suskirstytos tarsi į skaitymo stoteles: vaikams nuo 3 iki 6 metų, zona vaikams nuo 6 iki 10 metų, jaunimo erdvė nuo 10 iki 12 metų ir šeimos kampelis. Jaunieji skaitytojai gali naudotis internetu, ruošti pamokas arba lavinti savo kūrybiškumą.

Apsilankyta bendrajame Fuerteventūros salų archyve, susipažinta su archyvo istorija. Šiame archyve saugomos ne tik Fuerteventūros, bet ir viso Kanarų salyno kultūros bei istorinio paveldo dokumentų, žemėlapių, dokumentinių filmų, įžymių šeimų dokumentinės kolekcijos. Archyvo darbuotojos parodė seniausias knygas, žvejų užrašus, ranka pieštus jūrinius žemėlapius, kt. Fuerteventūros salų archyve be dokumentų saugojimo yra vykdoma ir administracinė, mokslinė, studijų, kultūrinė veikla, kt.

Mobilumo programą praturtino kultūrinės-pažintinės ekskursijos, skirtos salos kultūrai, istorijai, folklorui, gamtos ypatumams pažinti. Apsilankyta kalnuose, 650 metrų aukštyje, esančioje Morro Velosa apžvalgos aikštelėje, iš kurios atsiveria unikali šiaurinės Fuerteventuros panorama. Edukaciniame žygyje po kalnus susipažinome su čia augančiais augalais. Betancuria archeologijos muziejuje pristatyta senovės salos gyventojų istorija, gyvenimo būdas, jų geografinės vietos bei vidiniai konfliktai, klimato duomenys.

10suriumuziejuje

Machorero (Majorero) sūrio muziejus – vienas įdomiausių ir interaktyviausių čia esančių muziejų, kuriame galima atrasti Kanarų salų istoriją, sužinoti apie tarptautinio pripažinimo turinčio ožkų sūrio kilmę bei jo gamybos procesus.

Suaugusiųjų švietimo centro Cepa Fuerteventura Sur mokytojai pakvietė susipažinti su viena pagrindinių Kanarų salyno sporto šakų Lucha Canaria – Kanarų salų imtynėmis. Ši ankstyviausia  imtynių forma išliko labai populiari iki šių laikų ir tapo salyno folkloro dalimi. Suteikta galimybė stebėti Fuerteventuros ir Gran Kanarijos nacionalinių rinktinių kovas.

Smagu buvo susitikti bei pabendrauti su Fuerteventuros miestelyje Gran Tarajal gyvenančiu  dailininku Algiu Kriščiūnu bei žurnaliste, leidėja, rašytoja Jurga Baltrukonyte. Jie papasakojo daug įdomių dalykų apie Fuerteventūros gyvenimą, čia gyvenančius žmones, tradicijas, rekomendavo aplankyti ypatingas, tačiau ne visada turistų atrandamas vietas.

Dalyvavimas tarptautinėje „Erasmus+“ programoje praplėtė dalyvaujančių Klaipėdos regiono bibliotekų tarptautiškumo veiklas, tarptautinių partnerių paieškas ateities bendradarbiavimo projektams.

Projektą „Naujos kompetencijos bibliotekininkams vystant neformalųjį suaugusiųjų švietimą“ administruojanti organizacija – Klaipėdos apskrities Ievos Simonaitytės viešoji biblioteka. Projektas finansuojamas Europos Sąjungos „Erasmus +“ programos lėšomis.

Informacijos skyriaus vedėja Sandra Jablonskienė

2prisistaymas 3prisistatymas 4Erasmus+ 5gamtospamoka 6ispanukalbos pamoka 7ispanukalbos pamoka 8archeologijosmuziejuje 9archeologijosmuziejuje 11istorijospamokoje 12kanarusaluimtynes 13apzvalgosaikstele 13edukaciniszygis 15archyvas 16archyvas 17biblioteka 18suAlgiuKrisciunu 19kartusuprojektopartneriais

Spausdinti
Facebook komentarai