Mokymuose aptarta klaidingos informacijos internete problema

Mokymuose aptarta klaidingos informacijos internete problema

Ar mokame atskirti tikrą informaciją nuo melagingos, klaidinančios informacijos? Rugsėjo 27 dieną Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos Grabupių filialo lankytojai rinkosi į  medijų raštingumo mokymus  ,,Melagienos – kaip atpažinti ir kaip nesidalinti“.

Mokymų metu dalyvės sužinojo, jog melagingomis naujienomis pagrįstos istorijos, sukurtos  siekiant paveikti visuomenės nuomonę, dažnai yra labai galingos ir veiksmingos. Jos leidžia manipuliuoti žmonių emocijomis. Melagingos naujienos paprastai paaštrina tvyrantį pyktį ar užslėptą nerimą. Visi turi rūpintis, kad neklaidintume kitų ir nebūtume klaidinami patys. Socialinių medijų vartotojai turi jausti atsakomybę už tai, kuo dalijasi. Jie turėtų būti motyvuoti išsiaiškinti, ar naujienos, kuriomis ketina pasidalinti, yra tikros ar melagingos.

Mokymų metu aptarta klaidingos informacijos problema. Kalbėta, kaip ji veikia visuomenę, kaip užkirsti kelią melagingai informacijai platinti. Reikėjo spręsti testus – bandyta atskirti tikrą antraštę nuo netikros.

Popietės dalyvės sužinojo, kaip norėdamos dalintis tikra, o neišgalvota istorija ar tekstu,  gali kiekvieną tekstą patikrinti net penkiais būdais, t. y. svarbu atkreipti dėmesį į teksto publikavo datą, citatų tikslumą, kur skelbiama informacija, patikrinti ne tik antraštę, bet ir tekstą, ar tekstas turi autorių.

Dalyvės po mokymų sakė, jog dabar tikrins informaciją ir nebesidalins bet kokia informacija. Jos padarė išvadą, kad žalingą melagingų naujienų poveikį internete galima sumažinti tik tuo atveju, jei visi išliks budrūs, ieškos tiesos ir dalinsis tik patikrinta informacija.

 

Daiva Kaktienė,
Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos
Grabupių filialo bibliotekininkė

Spausdinti
Facebook komentarai