Mažylis, Karlsonas ir kiti

Mažylis, Karlsonas ir kiti

Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos Juknaičių filialo bibliotekininkė Juknaičių vaikų dienos centro auklėtinius lapkričio 17 dieną pakvietė į skaitymo skatinimo valandėlę „Mažylis, Karlsonas ir kiti“. Popietės  metu pristatyta švedų vaikų ir jaunimo rašytojos Astridos Lindgren (1907–2002)  kūryba.

A. Lindgren labiausiai atsimename iš daugelio vaikystėje girdėtų  istorijų: „Pepė Ilgakojinė“, „Padaužų kaimo vaikai“, „Mažylis ir Karlsonas, kuris gyvena ant stogo“, „Ronja, plėšiko duktė“ ir kt.

Renginio metu moksleiviai sužinojo, kad autorę išgarsinęs pasakojimas apie Pepę Ilgakojinę buvo sukurtas netikėtai. Kūrinio personažo idėja iš tiesų priklauso visai ne Astridai, bet jos nuostabią fantaziją turinčiai dukrai Karinai. Vieną dieną sunkiai susirgusi ir lovoje priversta gulėti mergaitė paprašė mamos papasakoti istoriją apie išgalvotą mergaitę. Rašytoja, nieko nelaukusi, taip ir padarė. O paskui, praėjus nemažai laiko, šį istorijų rinkinį surašė savo dukrai kaip dovaną dešimties metų proga. A. Lindgren pajuto, kaip smagu rašyti, taip atsirado knygos, kurias skaito viso pasaulio vaikai.

Dažnai knygų personažų idėjos ir istorijos gimdavo visai netikėtai arba pasitelkus vaikystės prisiminimus. Neklaužada Emilis iš Lionebergos buvo autorės išsigelbėjimas, prižiūrint savo trejų metų anūką. Jam pratrūkus garsiai verkti ir rėkti, Astrida lyg niekur nieko paklausė: „Spėk, ką Emilis iš Lionebergos vieną sykį padarė?“ Jis tuoj nutilo, nes panoro sužinoti, kas tas Emilis.

Vaikai bibliotekoje skaitė knygą „Padaužų kaimo vaikai“. Visi šeši Padaužų kaimo vaikai kiekvieną rytą kartu eina į mokyklą, padeda tėvams ūkyje, žaidžia, krečia išdaigas ir patiria įvairiausių nuotykių. Norint suprasti, kodėl rašytojos vaikystė buvo tokia laiminga, reikia perskaityti knygelę „Padaužų kaimo vaikai“, nes iš tiesų taip ir buvo. Visas Astridos vaikystės pasaulis buvo pilnas tokių žmonių, tokios nuotaikos, tokių žaidimų. Kūrinys buvo sukurtas aprašant jos tėčio kaime nutikusius įvykius. Daugelis A. Lindgren knygų yra paremtos jos šeimos ir vaikystės prisiminimais bei gamtovaizdžiais.

Vaikai skaitė ir apie Stokholmo mieste, viename paprastos gatvės paprastame name gyvenančią paprastą švedų Svantesonų šeimą. Toje šeimoje rasite paprastą tėtį, paprastą mamą ir tris visai paprastus vaikus – Bosę, Betaną ir Mažylį ir nepaprastą Mažylio draugą Karlsoną, kuris gyvena ant stogo ir moka skraidyti.

Dalyviai pasigrožėjo bibliotekoje eksponuojama Šilutės Macikų socialinės globos namų užimtumo grupės „Molinukas“ darbų paroda „Atgiję molio grumsteliai “ (vad. Beata Vaitelienė).

 

Rasa Vaičiulienė,
Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos
Juknaičių filialo bibliotekininkė

Mažylis, Karlsonas ir kiti Mažylis, Karlsonas ir kiti Mažylis, Karlsonas ir kiti Mažylis, Karlsonas ir kiti

Spausdinti
Facebook komentarai