keramikos ir tapybos darbų paroda

Petro Pretkelio juodosios keramikos ir tapybos darbų paroda

Gruodžio 1 d. Šilutės F. Bajoraičio viešojoje bibliotekoje atidaryta kraštiečio Petro Pretkelio juodosios keramikos ir tapybos darbų paroda.

P. Pretkelis – vienas garsiausių juodosios keramikos meistrų Lietuvoje, Lietuvos tautodailininkų sąjungos, Lietuvos tautodailės kūrėjų asociacijos narys, respublikinių ir tarptautinių parodų dalyvis, edukatorius. 2005 m. jam suteiktas Lietuvos meno kūrėjo statusas. Parodose menininkas dalyvauja nuo 1972 m. Menininko darbai eksponuoti kolektyvinėse parodose Vengrijoje, Vokietijoje, Rusijoje. Pastaruoju metu kūrėjas labiau orientuojasi į personalinių parodų rengimą. P. Pretkelio darbų yra įsigijusios įvairios organizacijos, kolekcininkai iš Kanados, Vokietijos, Švedijos, Prancūzijos, Italijos ir kt.

F. Bajoraičio viešojoje bibliotekoje veikiančioje parodoje meno kūrėjas eksponuoja įvairiu laikotarpiu sukurtus skirtingų dydžių, formų ir dizaino juodosios ir spalvotos keramikos dirbinius bei tapytus paveikslus. Šilutėje tai yra antroji autorinė menininko darbų paroda. Prieš kelias dešimtis metų jo kūriniais turėjo progą pasidžiaugti ir Šilutės Hugo Šojaus muziejaus lankytojai.

Atidarant parodą autorius sakė, kad ją skiria gimtajam miestui – Šilutei. Tai lyg duoklė vaikystės ir jaunystės miestui, jo žmonėms, vienaip ar kitaip įtakojusiems jo, kaip asmenybės ir kūrėjo, formavimąsi, ar neįtakojusiems, bet buvusiems šalia. P. Pretkelis – buvęs Šilutės 1-osios vidurinės mokyklos (dab. Šilutės pirmoji gimnazija) auklėtinis, trumpai po mokyklos baigimo dirbęs tuometinėje vietos melioracijos statybos valdyboje, spirito gamykloje. Menininkas prisipažino, kad pirmieji kūrybiniai darbeliai, kad ir primityvūs, gimė Šilutėje, o pirmąja medžiaga lipdyti tapo Šyšos molis. Įkvėpėjai ir kūrybos skatintojai buvo patys artimiausi žmonės – tėvai, ypač mama. Muzikalumu pasižymėjusi Alvina Pretkelienė (1908–1992), mokydamasi Klaipėdos lietuvių (nuo 1930 m. Vytauto Didžiojo) gimnazijoje, dainavo moksleivių chore, dalyvavo Klaipėdos krašto (1927) ir Lietuvos II dainų šventėje Kaune (1928), paskatinta Vydūno ir dailininko Adomo Brako tapė paveikslus.

Parodos lankytojams menininkas papasakojo, kas jį atvedė į Dzūkiją, pasidalijo prisiminimais apie senąjį Merkinės keramiką Miką Miliauską, išmokiusį tuo metu jaunuolį P. Pretkelį šio meno paslapčių. Iš senojo meistro perėmęs patirtį, jau daugiau nei keturis dešimtmečius tautodailininkas kuria įvairius molio dirbinius: ąsočius, puodynes, puodelius, lėkštes, stalo įrankius, suvenyrus, žvakides, vazas, įvairaus dydžio skulptūras, statulėles, netgi yra kūręs urnas, kurios buvo išvežamos į Vokietiją. Apie dešimtmetį jis gamina juodosios keramikos taures Varėnos krašte vykstančio Lietuvos grybavimo čempionato nugalėtojui. Kiekvienais metais meistras sukuria kažką unikalaus, nematyto ir stebinančio.

P. Pretkelis yra vienas iš tų nedaugelio menininkų, kurie savo kūrinius kuria pagal etnokultūros tradicijas, lauko krosnyse. Kūrėjas apgailestavo, jog šiuo metu Lietuvoje liko nedaug keramikų, mokančių paprastam moliui suteikti juodą metalo spalvą ir paversti molį meniškos formos kūriniais. Renginyje dalyvavę šilutiškiai negailėjo menininkui klausimų, palinkėjimų, sveikinimų.

Juodosios keramikos ir tapybos darbų paroda F. Bajoraičio viešosios bibliotekos Parodų salėje (I aukštas, Tilžės g.10) eksponuojama iki 2023 m. sausio 12 d. Kviečiame apsilankyti ir susipažinti su unikaliais kraštiečio menininko P. Pretkelio darbais.

 

Virginija Veiverienė,
Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos
Bibliotekininkystės ir kraštotyros skyriaus vyr. bibliotekininkė

keramikos ir tapybos darbų paroda keramikos ir tapybos darbų paroda keramikos ir tapybos darbų paroda keramikos ir tapybos darbų paroda keramikos ir tapybos darbų paroda keramikos ir tapybos darbų paroda keramikos ir tapybos darbų paroda keramikos ir tapybos darbų paroda

Spausdinti
Facebook komentarai