Aplankytas poeto Kristupo Lekšo kapas

Aplankytas poeto Kristupo Lekšo kapas

Balandžio 27-ąją Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos Degučių ir Katyčių filialų bibliotekininkės vyko į Laugalių kapinaites. Čia palaidotas Kristupas Lekšas (1872–1941) – Mažosios Lietuvos politinis ir visuomenės veikėjas, poetas, giesmynų sudarytojas.

Šis Mažosios Lietuvos kultūros veikėjas nuo pat jaunystės buvo užsiėmęs šviečiamąja veikla. Savo namuose įkūrė biblioteką, kaimynus ragino skaityti, kūrė lietuviškas giesmes ir dainas, gynė lietuviškumą ir lietuvių teises. Kristupas Lekšas buvo Katyčių parapijos bažnytinės tarybos narys. 1911 m. jis padėjo Katyčiuose įsteigti jaunimo draugiją „Vainikas“. 1922 m. Klaipėdos krašte suorganizavo ir Šilutėje įkūrė Mažųjų laukininkų susivienijimą ir jam vadovavo.

Be visuomeninės veiklos, Kristupas Lekšas  rašė eiles. Eilėraščius jis pasirašydavo Vieversėlio slapyvardžiu. Nemažai savo eilių paskelbė periodiniuose leidiniuose: „Kaimyne“, „Naujoje lietuviškoje ceitungoje“, „Saulėtekoje“, „Tilžės keleivyje“. Vėliau poeto rašyti eilėraščiai sugulė į dvi knygeles: „Rūtų vainikėlis, arba Svodbos dainos“, „Ziono varpelis“.

Minint Kraštotyros dieną  sutvarkyta poeto kapavietė, pasodinta gėlių.

 

Marina Lodusova,
Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos
Katyčių filialo vyr. bibliotekininkė

Aplankytas poeto Kristupo Lekšo kapas

Spausdinti
Facebook komentarai