Veltinio darbuose įamžinta atmintis

Veltinio darbuose įamžinta atmintis

Minint Klaipėdos krašto dieną, sausio 15-ąją, Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos Rusnės filiale susirinkę rusniškiai dalyvavo tautodailininkės Violetos Benetienės veltinio darbų parodos „Įamžinta atmintis“ pristatyme. Darbus pristatė autorė.

Paroda sudaryta iš dviejų dalių: „Prūsų Lietuvos iškilūs žmonės“ bei „Legendos ir padavimai“. Kūrybiškumo nestokojanti Violeta Benetienė į paveikslų pristatymą įtraukė visus susirinkusius kraštiečius – išdalino paruoštus aprašus apie Prūsų Lietuvos iškilias asmenybes. Pristatant veltus Abraomo Kulviečio, Martyno Mažvydo, Jono Bretkūno, Kristijono Donelaičio, Ernsto Vilhelmo Berbomo, Eduardo Gizevijaus, Heinricho Ankerio, Hermano Zudermano, Ievos Simonaitytės ir Augusto Dėvilaičio portretus kiekvienas dalyvis perskaitė tekstą apie žymių žmonių ryškiausius gyvenimo faktus bei žymiausius kūrinius ar nuveiktus darbus.

Antroji parodos dalis – tai velti paveikslai, kuriose pavaizduoti legendomis bei padavimais apipinti medžiai, gėlės ir kita augmenija: Kanapė, Jovaras, Linas, Aguona (Morfėjas), Flora, Nomeda, Nendrė, Medvilnė, Blindė, Narcizas, Ąžuolas, Lelija, Saulėgrąža, Kentauras, Šermukšnėlė, Arachis, Idonis, Obelėlė, Uosis. Vakaro metu buvo sekamos negirdėtos legendos apie Saulės medžius, obelis,  ir jose gyvenančias stebuklingas paukštes , apie šventą medį Šermukšnį ir šermukšninės lazdos galią, apie moterį vardu Blindė, kuri „iš rankų, kojų, galvos ir kitų kūno dalių galėjo vaikelius išduoti…“. Legenda apie baltus kaip sniegas avinus, augančius medžiuose, pasakoja apie Medvilnę.  Susirinkusieji išgirdo Graikijos legendą apie miego ir sapnų dievą Morfėją, kuris nakčiai atėjus skindavęs aplink jo būstą augančių aguonų žiedą, apskrisdavęs žemę, migdydamas per dieną nuvargusius žmones.

Dalyviai klausėsi ne tik paslaptingų pasakojimų apie augalus, bet ir apie juos skambėjusių  rusniškių dainuojamų liaudies dainų.

 

 

Rasa Stasiuvienė,
Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos
Rusnės filialo bibliotekininkė

Veltinio darbuose įamžinta atmintis Veltinio darbuose įamžinta atmintis Veltinio darbuose įamžinta atmintis Veltinio darbuose įamžinta atmintis Veltinio darbuose įamžinta atmintis Veltinio darbuose įamžinta atmintis

Spausdinti
Facebook komentarai