Pašnekesiai „Tarp žemės ir dangaus“ subūrė besidominčius aviacija

Pašnekesiai „Tarp žemės ir dangaus“ subūrė besidominčius aviacija

Balandžio mėnesio paskutinę savaitę visose šalies bibliotekose vyksta Nacionalinė Lietuvos bibliotekų savaitė. Bibliotekininkai kviečia savo bičiulius, lankytojus, skaitytojus ir gerbėjus į renginius. 24-oji Nacionalinė Lietuvos bibliotekų savaitė „Europos šeimoje“ šiemet buvo skirta Lietuvos narystės Europos Sąjungoje 20-mečiui paminėti.

Neabejingi savo krašto istorijai ir aviacijai gyventojai balandžio 26 dieną buvo pakviesti į Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos Ramučių filialą, kur vyko pašnekesiai „Tarp žemės ir dangaus“. Susitikimas prasidėjo dainos „Reikėjo berniukams“ įrašu. Susirinkusieji pritarė savo dainavimu, tik jaunimui tai buvo nelabai girdėta, nes ši daina pirmą kartą atlikta 1974 metais „Vilniaus bokštuose“. Bibliotekininkė pajuokavo, kad dainos atlikėjas Liutauras Čeprackas jau tris dešimtmečius gyvena už Atlanto, tad pasikviesti jo nepavyko, tad tenkinamės tuo, ką turime. Bendrai atliekama daina pakėlė visų nuotaiką ir puikiai atspindėjo susitikimo temą.

Renginio svečias, Šilutės aviacinės technikos konstravimo ir modeliavimo klubo „Skrydis“ vadovas Kęstutis Paldauskas, į susitikimą atvyko ne tuščiomis – atsivežė savo rankomis sukonstruotą, radijo bangomis valdomą lėktuvo „Lituanica“ kopiją, kurių yra padaręs ne vieną. Susitikimo metu buvo prisimintas neblėstantis lakūnų Stepono Dariaus ir Stasio Girėno žygdarbis. Pernai buvo minimas  šių aviatorių skrydžio per Atlanto vandenyną 90 metų jubiliejus. Šis istorinis įvykis ne tik pabrėžia Lietuvos žmonių drąsą ir nuopelnus aviacijos srityje, bet ir įkūnija pasaulinę pasiekimų troškimo dvasią. Lakūnų drąsa ir įžvalgos tebėra įkvėpimas ateities kartoms. Stepono Dariaus ir Stasio Girėno žygdarbis įkvėpė ir Aurimo Valujavičiaus kelionę, kurią jis skyrė skrydžio per Atlantą 90-osioms metinėms paminėti.

Kęstutis Paldauskas yra kilęs iš gretimo Jaunių kaimo, vėliau, nuo 10-ies metų, augo Gardamo miestelyje. Susitikimo svečias pasakojo, kad aviamodeliavimas yra širdžiai mielas jau nuo jaunystės laikų. Gal įtakos šiam pomėgiui turėjo tai, kad Kęstučio mama ir Šilutės aeroklubo įkūrėjas bei  vadovas, sklandytojas, aviakonstruktorius Vladas Kensgaila yra kilę iš Bikavėnų, jie buvo klasės draugai. Kęstutis Paldauskas pasakojo, kad  aviamodeliavimas reikalauja daug laiko, kruopštumo ir kantrybės, kad prie vieno modelio tenka paplušėti ir kelis mėnesius. Susitikimo dalyviai sužinojo daugiau apie  lėktuvo „Lituanica“ kopiją, kiek laiko kurtas šis modelis, kokios detalės naudotos. Jie  pamatė, kaip lengvai ratu sklendžia mėtomas sklandytuvas. Visus  sudomino Kęstučio Paldausko  jaunystės metais nutikęs įvykis, kurio metu jis su draugu paleido į dangų aviamodelį – nusklendęs virš miško jis pradingo. Šio lėktuvo modelio vėlesnę istoriją jis atsitiktinai  sužinojo tik po septyniolikos metų. Pasirodo, lėktuvėlis, perskridęs mišką, nusileido netoli aerodromo. Žmogus, radęs lėktuvėlį, kreipėsi į jo darbuotojus, gal jų modelis priklydo, bet, deja, nesulaukus teigiamo atsakymo ir niekam nepasigedus, lėktuvėlį „suskraidino“ radusio vyriškio mažametės dukros.

Jau dešimtmetį Kęstutis Paldauskas vadovauja Šilutės aviacinės technikos konstravimo ir modeliavimo klubui „Skrydis“. Čia klubo nariai kuria aviamodelius – radijo bangomis valdomus sklandytuvus ir lėktuvus, mėtomus sklandytuvus, aitvarus. Savo pačių rankomis sukonstruotus modelius demonstruoja bendruomenių šventėse, dalyvauja įvairiuose šalies ir tarptautiniuose aviacijos renginiuose, konkursuose, varžybose. Besidominčius konstravimu, modeliavimu svečias pakvietė jungtis prie aviacijos klubo veiklų, bet prieš tai perspėjo, kad  tai labai įtraukiantis užsiėmimas, nes yra rizika užsikrėsti nepagydoma aviacijos hobio liga. Šia liga renginio svečias serga jau seniai, aviacija susidomėjo ir viena iš trijų jo dukrų.

Greitai prabėgo turiningas laikas klausantis Kęstučio Paldausko pasakojimo. Dalyviai uždavė svečiui klausimų. Beje, bibliotekininkė pasidalino savo ir tėčio Albino Petro Lomsargio, Šilutės aeroklube užsiėmusiu aviaciniu sportu, girdėtais prisiminimais. Susitikimo dalyviai turėjo progą pamatyti jos asmeninės bibliotekos knygą „Darius ir Girėnas“ su šviesios atminties Vlado Kensgailos, Aurimo Valujavičiaus,  ANBO pilotų Rolando Pakso, Roberto Noreikos, Algimanto Žentelio parašais ir linkėjimais Lietuvai.

Visų vardu padėkota svečiui už nuostabią popietę, palinkėta sėkmės, taikaus dangaus. Prisiminimui  įteikta nuotrauka, kurioje prieš šešis dešimtmečius užfiksuota akimirka Šilutės aviacijos techniniame sporto klube. Popietės dalyviai neskubėjo skirstytis, dar ilgai bendravo prie arbatos puodelio ir pyrago.

Susirinkusieji apžiūrėjo Ramučių bibliotekoje eksponuojamą fotodokumentikos parodą „Pamario raštijos lobynas“.

 

Raimonda Lomsargytė,
Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos
Ramučių filialo bibliotekininko padėjėja

Pašnekesiai „Tarp žemės ir dangaus“ subūrė besidominčius aviacija Pašnekesiai „Tarp žemės ir dangaus“ subūrė besidominčius aviacija Pašnekesiai „Tarp žemės ir dangaus“ subūrė besidominčius aviacija Pašnekesiai „Tarp žemės ir dangaus“ subūrė besidominčius aviacija Pašnekesiai „Tarp žemės ir dangaus“ subūrė besidominčius aviacija Pašnekesiai „Tarp žemės ir dangaus“ subūrė besidominčius aviacija

Spausdinti
Facebook komentarai