Edvinas matuoja kryžių

Senosios Usėnų kapinaitės domina istorikus ir bibliotekininkus

Senosios Usėnų kapinaitės – tai vieta, kur saugomas gyvos ar jau išnykusios kaimų bendruomenės atminimas. Kapinaitės yra neatsiejama kaimo dalis. Kiekvienas kaimas turėjo savo kapines. Jos svarbios vietovėms, giminėms, šeimoms, krašto ekonominiam, socialiniam gyvenimui, kalbinei, kultūrinei raidai pažinti. Kapinių ar išlikusių paminklų fiksavimas yra labai svarbus darbas.

2013 m. birželio mėn. Usėnų seniūnijoje surengta Klaipėdos universiteto Baltijos regiono istorijos ir archeologijos instituto (KU BRIAI)  bei vietinių kraštotyrininkų  kompleksinė  ekspedicija Klaipėdos krašto konfesiniam paveldui fiksuoti. Ekspedicijos vadovas, Klaipėdos universiteto profesorius Rimantas Šliužinskas,  kartu su KU Humanitarinių mokslų fakulteto Istorijos katedros III kurso studentais, Usėnų bibliotekininke, ūkininku Richardu Lolat, Usėnų pagrindinės mokyklos moksleiviais aplankė 27 senąsias Usėnų ir Stoniškių seniūnijos kapinaites. Tik gaila, kad visus surinktus duomenis išsivežė, bet fiksuoti ir braižyti planus buvo išmokta.

Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos Usėnų filialo bibliotekininkė nuo 2017 m. su grupe vaikų fiksuoja Usėnų seniūnijos kapinaites. Užfiksuota jau 13 kapinaičių ir užvesta 13 bylų, nubraižytas kiekvienos kapinaitės detalus kapinių situacijos ir kapaviečių išsidėstymo planas, išsamiai aprašytas privažiavimo prie jų maršrutas, užpildyti 527 aprašų formų vienetai, padarytos 1 729 nuotraukos, nurašytos 125 epitafijos. Aprašų formas, šablonus, leido naudoti istorijos mokslų daktaras Arūnas Baublys.

Kapinių teritorijoje dažniausiai tebeauga seni medžiai, tiek lapuočiai (klevai, ąžuolai, liepos, beržai, uosiai), tiek spygliuočiai (eglės, tujos), alyvos. Tebeauga tradiciniai krašto kapinių augalai –  melsvės,  bet daugiausia – žolės.

2021 m. irgi buvo dirbama kapinaitėse. Užfiksuotos Reizgių II ir Kavolių–Žardviečių kapinaitės.

Tyrinėti kapines yra be galo įdomu, iš įrašų galime daug ką pasakyti. Labai gaila, kad daug kur kapinės apleistos, neprižiūrimos, prie daugelio netgi nėra kelių, kai kurias kapines niokoja besiplečiančios pramoninės zonos.

Onutė Miliauskienė,
Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos
Usėnų filialo  bibliotekininkė

Komanda dirbusi Kavolių kapinėse

Spausdinti
Facebook komentarai