„Roblox“ užsiėmimai Šilutės F. Bajoraičio viešojoje bibliotekoje

Roblox

Šilutės F. Bajoraičio viešojoje bibliotekoje kiekvieną ketvirtadienį grupei 7–10 metų amžiaus vaikų vyksta „Roblox“ užsiėmimai, kurių metu mokoma naudotis „Roblox Studio“ žaidimų kūrimo įrankiais, grafinio programavimo pagrindų, skatinamas dalyvių kūrybiškumas.

„Roblox“ internetinė socialinė žaidimų platforma greitai išpopuliarėjo visame pasaulyje ir sulaukė milijonų gerbėjų tiek tarp vaikų, tiek tarp suaugusiųjų. Tai yra ir žaidimų kūrimo įrankis, leidžiantis vartotojams kurti savo žaidimus nereikalaujant rašyti sudėtingo kodo. „Roblox“ 2004 m. sukūrė David Baszucki ir Erik Cassel, atstovaujantys „Roblox Corparation“. 2006 m. platforma buvo išleista, pradėti skelbti vartotojų sukurti įvairių   žanrų žaidimai. Ši platforma leidžia vartotojams programuoti žaidimus ir žaisti kitų vartotojų sukurtus žaidimus, matyti kitus žaidėjus, socialiai bendrauti su jais pokalbių languose.

Pradžioje „Roblox“, kaip žaidimų platforma, buvo palyginti maža, ir dėl mažo žinomumo buvo nepastebėta tarp kitų panašių platformų. 2010 m. antroje pusėje pradėjo sparčiai augti, o pastaruoju metu šį augimą paspartino COVID-19 pandemija. „Roblox“ nuo 2020 m. rugpjūčio mėnesio turėjo daugiau nei 164 milijonus aktyvių vartotojų, daugiau kaip pusė jų yra jaunesni nei 16 metų. Didžioji turinio dalis vartotojams yra prieinama nemokamai, o žaidime esantys pirkimai vyksta už turimą virtualią valiutą, vadinamą „Robux“, kurią galima įsigyti už tikrus pinigus arba lėtai kaupti žaidimo metu. Daugumą žaidimų, naudojant „Roblox Studio“, kuria nepilnamečiai, o per metus iš viso sukuriama 20 milijonų žaidimų.

„Roblox“ sudaro trys pagrindiniai komponentai: žaidimai, parduodamų virtualių daiktų katalogas ir sukurto turinio kūrimo bei įkėlimo dizaino studija „Roblox Studio“. Nesudėtingoje programavimo aplinkoje „Roblox Studio“, atrodančioje kaip ir žaidimas, vaikai mokosi kurti savo žaidimus, kuriuos gali žaisti kiti vartotojai. „Roblox Studio“ turi įmontuotą nustatymų vadovą, kuris padeda modeliuoti žaidimo 3D modelius, o jie koduojami su objektiškai orientuota programavimo kalba „Lua“. Projektavimo įrankis apima įprastus numatytuosius fonus ir 3D modelius. Dėliojant ir jungiant juos tarpusavyje, programuojant jų savybes, rezultatas matomas iš karto, paleidus žaidimą. Vartotojai gali kurti grupes ar privačius serverius, kad galėtų žaisti privačiai su draugais, kalbėtis forumuose, prekiauti virtualiais daiktais su kitais vartotojais. „Roblox“ žaidimai veikia daugelyje platformų, įskaitant Apple „Mac“ kompiuterius, „Xbox One“ konsoles ir telefonus.

„Roblox“ tapo viena populiariausių vietų žaidimams kurti. Jų kūrėjams parūpinti įrankiai ir įdiegta programinė įranga padeda lėtai bei kruopščiai kurti savo žaidimų pasaulius. „Roblox“ skatina žmones išmokti programuoti ir išlaisvinti kūrybiškumą. Vaikams tai yra būdas mokytis programavimo logikos, problemų sprendimo pagrindų bei smagiai ir naudingai praleisti laiką.

Norinčius dalyvauti „Roblox“ užsiėmimuose kviečiame registruotis tel. (8 441) 78218 arba užsukus į Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos Vaikų aptarnavimo skyrių (3 aukštas, Tilžės g. 10).

 

Edgaras Strelčiūnas,
Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos
Vaikų aptarnavimo skyriaus vyr. bibliotekininkas

Roblox

Spausdinti
Facebook komentarai