Susitikimas su fotomeninike M. Požerskyte

Netobulumas fotomenininkės Monikos Požerskytės fotografijos natiurmortuose

Rugsėjo 9 dieną Šilutės F. Bajoraičio viešojoje bibliotekoje vyko edukacinis susitikimas su fotomenininke Monika Požerskyte (Kalvele) ir autorinės fotografijos natiurmortų parodos atidarymas. Jaunosios lietuvių fotografų kartos atstovė pristatė darbus iš serijos „Life of Still Life“. Projekto idėja gimė pavargus nuo glamūrinių viršelių fotografijos, europietiško požiūrio apie tobulą ir neiškreiptą pasaulį, begalinį vartotojiškumą, materializmą. Sužavėta japonų  estetikos filosofijos apie netobulumą – „Vabi sabi“ (liet. kuklus paprastumas) – stengėsi pažvelgti iš arti į supančius daiktus, atskleisti jų esmę. Projekto autorė nykstančius, pūvančius, nebereikalingus kasdienybės objektus fotografavo keletą metų. Taip gimė natiurmortai – nykstančių objektų kalba apie laikinumo, neidealumo grožį, kur mirusi gamta prikeliama antram gyvenimui.

Susitikimo metu M. Požerskytė pristatė ir kitus savo inicijuotus socialinius projektus. Ji yra viena labiausiai žinoma psichologinio portretinio žanro fotografijos kūrėja Lietuvoje. Kelis metus kurtas projektas „100 metų kartu“ yra vienas brandžiausių fotomenininkės kūrybos darbų. Jame įamžinti 1918-aisiais ir anksčiau gimusių žmonių, tiesioginių Nepriklausomos Lietuvos valstybės atkūrimo liudytojų, prisiminimai ir patirtis, atskleidžiami skirtingų profesijų, tautybių, socialinių ar kultūrinių sluoksnių atstovų išgyvenimai. Autorė mielai dalinosi fotosesijų, vykusių įgyvendinant projektus, užkulisiais, nes daug kas lieka paslėpta už objektyvo ribų: fotografuojamų žmonių asmenybės, atsivėrimai, jų gyvenimo istorijos bei likimai.

Fotomenininkė dalyvavo daugiau nei 30 grupinių parodų Lietuvoje ir užsienyje. 2006 m. apdovanota Lietuvos fotomenininkų sąjungos prizu „Jaunoji Lietuvos fotomenininkė“. Dirba socialinės ir komercinės fotografijos srityse, bendradarbiauja su žinomais Lietuvos mados dizaineriais, leidiniais, reklamos agentūromis, verslo kompanijomis. Dėsto Vilniaus universitete fotografijos kursą Lietuvos ir užsienio studentams, studijuojantiems pagal „Erasmus+“ programą.

Susitikimas su fotomenininke M. Požerskyte organizuotas įgyvendinant projektą „Meno mūzų improvizacijos“, finansuotą Lietuvos kultūros tarybos. Dalinį finansavimą skyrė Šilutės rajono savivaldybė.

Šilutės F. Bajoraičio viešojoje bibliotekoje fotomenininkės Monikos Požerskytės fotografijos natiurmortų paroda veiks iki spalio 7 dienos. Maloniai kviečiame apsilankyti!

Dalia Pupšytė,
Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos
Skaitytojų aptarnavimo skyriaus vyriausioji bibliotekininkė

Susitikimas su fotomeninike M. Požerskyte Susitikimas su fotomeninike M. Požerskyte M. Požerskytės natiurmortai

Spausdinti
Facebook komentarai