Juknaičių mokinių užsiėmimas

„Literatūrinės šėlionės“ – kultūros paso paslauga Pašyšių bibliotekoje

Nuo 2018 m. visiems bendrojo lavinimo mokyklose besimokantiems pradinukams prieinama Kultūros paso paslauga. Tai – priemonė kultūros pažinimo įpročiams ugdyti ir jų kultūros patirčiai plėsti, teikiant jiems atitinkamas kultūros ir meno paslaugas.

Kultūros paso užsiėmimų metu skatinamas kultūrinis mokinių sąmoningumas, ugdomos kūrybingos asmenybės, stiprinamos bendrosios meninės ir kultūrinės kompetencijos. Mūsų rajono mokiniai turi puikią progą aktyviai dalyvauti meninėje kūryboje ir šiuolaikiniame kultūriniame gyvenime, nes rajono kultūros įstaigos – aktyvios Kultūros paso paslaugos dalyvės.

Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos Pašyšių filialas siūlo kūrybinio skaitymo užsiėmimus, „Literatūrinės šėlionės“. Programos dalyviai supažindinami su pasakos žanru ir jos rūšimis. Užsiėmimo metu pristatoma stalo teatro ir šešėlių teatro personažų kūrimo metodika ir spektaklio statymo ypatumais.

Gruodžio 9 d. Pašyšių bibliotekininkė lankėsi Vilkyčių pagrindinėje mokykloje. Pirmoje užsiėmimo dalyje pasitelkiant inovatyvias technologijas žaidybine forma ketvirtokai kartu su mokytoja Vaida Plieniuviene ir kiškiu Morkumi keliavo į pasakų šalį. Šios kelionės metu jie ne tik susipažino su pasakos žanru ir rūšimis, bet atliko ir kūrybines užduotis, analizavo pasakų personažus, diskutavo apie jų išskirtinius bruožus. Knygutę ,,Kiškio kelionė į pasakų šalį“ galima perskaityti apsilankius Pašyšių bibliotekos feisbuko paskyroje. Pasirinkę lietuvių liaudies pasaką „Vištytė ir gaidelis“, vaikai mokėsi raiškiai perteikti pasakos personažų charakterį.

 

Literatūrinės Šėlionės su Vilkyčių mokiniais.

Antroje užsiėmimo dalyje bibliotekininkė vaikams pristatė stalo ir šešėlių teatro rūšis. Supažindino su lėlėmis kurios gyvena Pašyšių bibliotekoje, papasakojo jų atsiradimo istorijas, parodė kaip pasigaminti įvairius stalo teatro personažus. Pasitelkiant šešėlio teatro lėlių šablonus kūrybinio žaidimo metu vaikai turėjo atspėti kokios pasakos personažai pavaizduoti. Bibliotekininkė smulkiau papasakojo apie šešėlio teatro išskirtinumą, pristatė kaip lėlės yra ruošiamos pasirodymui. Supažindino su priemonėmis, kurios reikalingos šešėlių teatrui. Vaikai kartu su mokytoja pasirinkę skaitytos pasakos personažus gaminosi lėles ir pastatė spektakliuką „Vištytės ir gaidelio istorija“. Užsiėmimo pabaigoje bibliotekininkė padovanojo visas šešėlių teatro priemones klasės mokiniams, kad jie pamokų metu galėtų pasinaudoti jomis ir sukurtų dar ne vieną pasirodymą ne tik klasės draugams, bet ir kitų klasių mokiniams ir tėveliams.

Gruodžio 20 d. Pašyšių bibliotekoje lankėsi Juknaičių pagrindinės mokyklos 1-5 klasių mokiniai kartu su savo mokytoja Lina Lazdauskiene. Vaikai susipažino su stalo teatro veikėjais, žaidė kūrybinį žaidimą „Atspėk, kokia tai pasaka?“. Pasirinkę jiems patikusių pasakų personažų šablonus jie ruošė šešėlių teatro lėles ir pasiskirstę grupėmis žaidė vaidybinius žaidimus. Kūrė savo pasakas, išbandė ne tik specialų šešėlio teatro ,,televizorių“, bet ir sienos ekrano priemonę statant pasirodymą. Aptarė skaitytas pasakas, diskutavo apie pasakų žanrus ir rinko labiausiai patikusius pasakų veikėjus. Kalbėjo apie kalėdines šventes ir kokie personažai būna kalėdinėse istorijose.

Tikiuosi, kad vaikai šias priemones panaudos pamokose ir ugdymo procesas vaikams taps įdomesnis ir įvairesnis, išbandant kitokius būdus mokytis, o biblioteka taps dar viena puikia erdve atrasti save. To labiausiai ir siekiu siūlydama šią paslaugą.

Danutė Adomavičienė
Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos
Pašyšių filialo vyr. bibliotekininkė

Gaminame personažus Vilkyčiuose Šešėlio teatro personažų gaminimas

Spausdinti
Facebook komentarai