5 klasės vaikinų skaitymo kampelis.

Kintuose auga nauja skaitytojų karta

Šiandien veidrodinė data (2022-02-02), turinti galingą energiją. Stipri numerologiškai data yra puiki proga pakeisti gyvenimą į gerąją pusę. Vasario 2-ąją Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos Kintų filiale vyko dvi įsimintinos veiklos, galbūt pakeisiančios jaunųjų bibliotekos lankytojų gyvenimą.

,,Knygų starto'' lauknešėlis įteiktas mažajai skaitytojai.

,,Knygų starto” lauknešėlis įteiktas mažajai skaitytojai.

Vasario 2 d. Kintų filiale bibliotekininkės įteikė pirmąjį ,,Knygų starto“ lauknešėlį. ,,Knygų starto“ lauknešėliai, kurių atkeliavo jau penki, skirti naujagimiams,  gimusiems Lietuvoje nuo 2021 m. sausio 1 d. „Knygų startas“ – tarptautine patirtimi paremtas ankstyvojo skaitymo skatinimo projektas, kurio metu naujagimiams ir jų tėveliams dovanojamas ankstyvojo skaitymo skatinimo lauknešėlis. Bibliotekininkės pagal pateiktas rekomendacijas paskaitė bei pamokė mamytes, kaip reikia skaityti dovanojamą Indrės Zaleckienės knygelę ,,Kapt kapt kapt“ savo vaikučiams. Ankstyvasis skaitymas kūdikiams ir ikimokyklinio amžiaus vaikams yra itin naudingas ne tik kalbai ugdyti, bet ir tėvų ir vaikų artimiems santykiams kurti. Vaikai, kuriems garsiai skaitoma namuose, ir patys užaugę noriai skaito knygas, dažnai jų mokymosi rezultatai būna geresni. Vaiko skaitymo įgūdžių ugdymas yra ne tik mokytojų, bet ir tėvų darbas. Viena iš didžiausių problemų mokyklinio amžiaus vaikams, siekiant gerų mokymosi rezultatų, yra susijusi su skaitymo ir raštingumo bėdomis.

Lietuvių kalbos ir teatro mokytoja V. Ašmonaitė ir 5 klasės mokiniai.

Lietuvių kalbos ir teatro mokytoja V. Ašmonaitė ir 5 klasės mokiniai.

Biblioteka – tinkama erdvė savanoriškam skaitymui. Patogia, skaitymą skatinančia erdve vis dažniau naudojasi mokiniai lietuvių kalbos ir literatūros savarankiško skaitymo pamokų metu ir po jų. Vasario 2 d. skaitymo rytmetyje dalyvavo Kintų pagrindinės mokyklos mokiniai su lietuvių kalbos ir teatro mokytoja. Bendradarbiaudamos mokytojos ir bibliotekininkės minimaliai kišosi į skaitomos medžiagos turinį, pirmenybę teikė tam, kad mokiniai skaitytų tai, kas jiems įdomu, ką išsirenka patys. Skirtingose bibliotekos erdvėse išsibarstę mokiniai mažomis grupelėmis ar poromis skaitė ir bendravo tarpusavyje apie skaitytą tekstą. Mokytoja paprašė pristatyti skaitytą knygą klasės draugams, o tai ugdo socialinį skaitymą ir didina motyvaciją skaityti.

Vienas iš pagrindinių bibliotekos uždavinių yra stiprinti vaikų ir jaunimo skaitymo įgūdžius. Augančios kartos vizija – skaitymas kaip tikslas.

Vitalija Mišinskaitė,
Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos
Kintų filialo vyresn. bibliotekininkė

Mokiniai pažįsta pasaulį per knygas.

Mokiniai pažįsta pasaulį per knygas.

Mokiniai pasakoja apie išsirinktas ir skaitytas knygas.

Mokiniai pasakoja apie išsirinktas ir skaitytas knygas.

Mokinė pasakoja apie išsirinktą knygą.

Mokinė pasakoja apie išsirinktą knygą.

Spausdinti
Facebook komentarai