Parodos pristatymas

Telšių kūrėjai Zita ir Romualdas Inčirauskai pristatė savo kūrybą Pamaryje

Balandžio 14 dieną, minint Pasaulinę kultūros dieną, Šilutės Fridricho Bajoraičio viešojoje bibliotekoje pristatyta retrospektyvinė kūrybos paroda „Nauja – tai užmiršta sena“. Parodos autorė, tekstilininkė, kaligrafė, pedagogė prof. Zita Inčirauskienė, pasitelkdama įvairią techniką kuria instaliacijų kompozicijas, kuriose derinamos įprastos ir netradicinės medžiagos. Menininkė gilinasi į Lietuvos istorijos bei kultūros paveldą, kuria literatūros palikimo, religijos, egzistencijos temomis.

Eksponuojamos parodos „Nauja – tai užmiršta sena“ idėja gimė keliaujant po Lietuvos turizmo poilsiavietes, kuriose gausu keliautojų įamžintų įrašų: tai meilės prisipažinimai, įvairios dedikacijos, vardai, vietovės, šūkiai, šriftų įvairovė ir daug keiksmažodžiais išreikštų frazių. Anot Z. Inčirauskienės, ant suolo, stalo ar kitų stovyklaviečių vietos objektų palikti įrašai šiame technologijos amžiuje yra tarsi  primityvus feisbuko „sienoje“ paliktas įsiamžinimo ženklas, įrėžtas ilgalaikis tekstas vietovės aplinkoje. Įrašų spaudai, frotažo technika nuimti nuo įvairiausių paviršių, buvo perkelti ant popieriaus. Parodoje eksponuojamos šių surinktų artefaktų interpretacijos. Naudojant tušą, aukso foliją, grafitą jos nugulė ant ritinių ekspozicijos.

Antroji parodos dalis – tai žymių, kilmingų asmenybių, fundatorių epitafijos ženklai, įamžinti senųjų katedrų grindyse, kurias parodos autorė fiksavo lankydamasi šv. Mergelės Marijos bazilikoje Gdanske (Lenkija) ir šv. Mikalojaus bažnyčioje-muziejuje Niguliste (Talinas, Estija). Profesorę ypatingai domino renesanso laikotarpio epitafijų fragmentų kaligrafija. Tyrinėta, sukaupta iš įvairių vietovių, skirtingo laikmečio kultūros įamžinimo medžiaga, fiksuota ta pačia frotažo technika. Parodos „Nauja – tai užmiršta sena“ ekspozicijoje atsispindi 2011–2019 metais surinktos gausios medžiagos – atspaudų – permąstymas, reinterpretavimas.

Susitikime dalyvavo Telšiuose jau keturias dešimtis metų kuriantis skulptorius, medalininkas, tapytojas, Vilniaus dailės akademijos Telšių fakulteto profesorius Romualdas Inčirauskas. Jis pristatė savo monografiją „Nulipdytas gyvenimas“, kurioje sistemingai sudėta skulptoriaus sukaupta ilgametė kūryba. R. Inčirauskui mintis išleisti šią knygą kilo prieš keletą metų, kai jo autorinėje parodoje dailėtyrininkė dr. Danutė Zovienė pristatydama ekspoziciją užsiminė, kad jau laikas išleisti monografiją apie jo kūrybą.

R. Inčirausko kūryba ryškiai matoma Telšių miesto ir Žemaitijos regiono viešosiose erdvėse bei tapo neatsiejamu Žemaitijos sostinės veidu. Telšių laikrodžio bokšte sukurta skulptūra „Meška“ šiandien yra miesto simbolis, o Telšių Šv. Antano Paduviečio katedros fasadinės durys – vienas monumentaliausių kūrinių, skirtų Žemaitijos krikšto istorijai. R. Inčirauskas apie save sako: ,,Būdamas ketverių labai mėgau lipdyti iš plastilino.“ Pasak skulptoriaus, tą patį daro ir dabar, tik iš bronzos ar aliuminio. Leidinys gausiai iliustruotas  medalių, skulptūrų, mažųjų metalo formų, objektų architektūrinės aplinkos vaizdais, Telšių žydų bendruomenei atminti skirtų kūrinių, konceptualios juvelyrikos, tapybos darbų fotografijomis.

Norėdamas pailsėti nuo metalo R. Inčirauskas tapo. Jo tapybos darbuose vaizduojamas vienas objektas – paukštis. Parodų metu dažnai klausiama: „Kodėl paukščiai?“ Atsakius, kad čia jokio paukščio nėra, žiūrovai sutrinka: „Kaip tai nėra?“ Autorius atvirauja: „Jeigu prisipažinsiu tapantis paukščius – išduosiu savo infantilumą: tokius piešia dvejų, trejų metų vaikai. Absoliutus suvaikėjimas, bet anksčiau buvo paukščiai. Prieš 40 metų buvau įkvėptas garsaus Richardo Bacho romantiško kūrinio „Džonatanas Livingstonas Žuvėdra“. Tada skraidė paukščiai. Blaškėsi po visą drobės erdvę. Vėliau nusileido ant žemės, prarado sparnus, tapo kresni, kulinariniai, kol pagaliau nustojo būti paukščiais. Labiausiai jaudina spalviniai pasiblaškymai atsipalaiduojant drobėje. O paukščio nėra. Liko tik autorinis ženklas. Tai abstrakcija su autoriniu ženklu“, – apie savo tapybos inspiracijas kalbėjo R. Inčirauskas.

Susitikimas su prof. Zita ir Romualdu Inčirauskais organizuotas įgyvendinant projektą „Žodžio, garso, formos etiudai“, finansuotą Lietuvos kultūros tarybos. Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos parodų salėje Z. Inčirauskienės retrospektyvinė kūrybos darbų paroda veiks iki gegužės 19 dienos. Maloniai kviečiame apsilankyti!

 

Dalia Pupšytė,
Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos
Skaitytojų aptarnavimo skyriaus vyr. bibliotekininkė

Parodos pristatymas Parodos pristatymas Parodos pristatymas

Spausdinti
Facebook komentarai