pamiršti lietuvių kalbos žodžiai ir akcentuota tvarumo idėja

Literatūros popietėje prisiminti pamiršti lietuvių kalbos žodžiai ir akcentuota tvarumo idėja

Kiekvienais metais balandžio mėnesį minima Nacionalinė Lietuvos bibliotekų savaitė  – svarbiausia metų savaitė visoms šalies bibliotekoms. Visose bibliotekose organizuojami įvairūs renginiai, skirti dar kartą pabrėžti literatūros bei bendruomenių santykių svarbą kultūros terpėje. Veiksmų ir žodžių darna, kurianti tvarią visuomenę, puikiai atitinka šių metų Bibliotekų savaitės temą – „Tvari biblioteka“. Lietuvių kalbos žodyne žodžio tvarus reikšmė – tvirtas, patvarus pastovus, nekintamas, turintis imunitetą, ištvermingas, atsparus, ilgai trunkantis, nepraeinantis, kuriamas, tveriamas. Tvarumą galima suvokti ne tik kaip klimato kaitą, racionalų ir saikingą išteklių vartojimą, bet ir emocinę gerovę, todėl ypač svarbus tampa noras išgirsti vieniems kitus ir pagarbiai elgtis su praėjusių kartų palikimu. Tiek gyvenime, tiek literatūroje labai svarbu išlaikyti šeimos vertybes, meilę savo kraštui, tad ir Nacionalinės Lietuvos  bibliotekų savaitės metu norėjosi  skirti daugiau dėmesio žodžio tvarumui.

Visą savaitę Pašyšių bibliotekos lankytojai kūrė instaliaciją ,,Pamirštų žodžių sodai“ , kurioje surašė pamirštus, šnekamojoje kalboje mažai vartojamus lietuvių kalbos žodžius. Juos girdėjome iš savo senelių ir tėvų, kai kurie jau nebevartojami. Balandžio 27 dieną vykusios literatūrinės-edukacinės  popietės ,,Žodžių pėdos mano gyvenimo puslapiuose…“ metu dalyviai bandė atspėti jų reikšmę, atliko kūrybines užduotis. Išlaikyti savo kalbą, šeimos ir krašto istoriją būtina, kad žmogus jaustų gyvenimo pilnatvę. Meilę kraštui puikiai atspindi ir Ievos Simonaitytės kūryba. Jos ir kitų autorių kūrybos ištraukas skaitė renginyje dalyvavusios moterys. Savo kūrybą pristatė Pašyšių gyventoja Onutė Miklovienė.  Eilės ir dainos, sukurtos mamai, priminė apie artėjančią šiltą, pilną meilės ir pagarbos Motinos dieną.

Tęsiant tvarumo idėją šeštadienį į biblioteką užsukę jaunieji  bibliotekos lankytojai gamino gėlytes iš laikraščių ir žurnalų, kad galėtų nudžiuginti savo mamas sekmadienio rytą.

 

Danutė Adomavičienė,
Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos
Pašyšių filialo bibliotekininkė

pamiršti lietuvių kalbos žodžiai ir akcentuota tvarumo idėja pamiršti lietuvių kalbos žodžiai ir akcentuota tvarumo idėja pamiršti lietuvių kalbos žodžiai ir akcentuota tvarumo idėja

Spausdinti
Facebook komentarai