Šiaudinukų paroda ir edukacija Pašyšių bibliotekoje

Šiaudinukų paroda ir edukacija Pašyšių bibliotekoje

Senosiose Lietuvos sodybose XIX a. pabaigoje – XX a. pirmoje pusėje buvo gyvas gražus paprotys – virš stalo, prie kurio susirenka šeimynykščiai, palubėje kabinti iš javų šiaudų išnarstytus sodus su besisupančiais juose paukščiais, saulelėmis, žvaigždelėmis. Sodas simbolizuoja darnoje gyvuojantį pasaulį. Šie trapūs, trumpaamžiai šiaudiniai dirbiniai švyti auksu, dailiomis geometrijos formomis ir savo meditaciniu poveikiu skleidžia gerą energiją ir kelia žvilgsnį aukštyn.

Kovo 3 dieną  Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos Pašyšių  filiale svečiavosi Senųjų kaimo tradicijų kultūros cento etnografė Nijolė Stanelienė. Susitikimo su bibliotekos lankytojais metu ji pristatė savo darbų parodą ,,Saulės sušildyti, rankų nuglostyti“. Parodoje eksponuojami darbai iš šiaudų džiugins visą kovo mėnesį.

Šiaudas – puiki medžiaga kūrybai. Artėjant Velykoms susirinkusieji  pabandė iš paruoštų šiaudų pasidaryti saulutę ir angeliuką. Edukacinio užsiėmimo metu etnografė papasakojo apie šiaudo savybes, kaip paruošti šiaudą pinti, kada jį reikia rinkti, kokiomis priemonėmis naudotis kuriant šiuos šilumą skleidžiančius darbelius. Dalyviai sužinojo, kad šiaudas – ne tik stiebas, auginantis ir keliantis į saulę duoną, bet ir puiki kūrybinė medžiaga.

Dėkojame etnografei Nijolei Stanelienei už bibliotekos lankytojų kūrybiškumo ugdymą, šiltą bendravimą bei idėjas, kaip papuošti  velykinį stalą.

 

Danutė Adomavičienė,
Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos
Pašyšių filialo bibliotekininkė

Šiaudinukų paroda ir edukacija Pašyšių bibliotekoje Šiaudinukų paroda ir edukacija Pašyšių bibliotekoje

Spausdinti
Facebook komentarai