Pažintis su rašytoju Hermanu Zudermanu

Pažintis su rašytoju Hermanu Zudermanu

Gegužės 12 dieną Šilutės F. Bajoraičio viešojoje bibliotekoje apsilankė Pamario progimnazijos aštuntokai, lydimi pedagogų Vilmos Jančauskienės ir  Adolfo Urbono. Jų tikslas buvo aiškus – sužinoti kuo daugiau apie rašytoją Hermaną Zudermaną, gimusį Šilutės rajone ir išgarsėjusį Vokietijoje.

Moksleiviams informacija pateikta įvairiomis formomis: teko klausyti, žiūrėti, atlikti įvairias praktines užduotis, virtualiai ir interaktyviai keliauti H. Zudermano gyvenimo ir kūrybos keliu. Pirmiausia teko sekti iliustruotą pasakojimą bei žemėlapyje užfiksuoti Šilutėje esančius objektus, susijusius su rašytoju. O jų tikrai ne vienas… Šiame mieste gyveno H. Zudermano tėvai, čia rašytojas atvykdavo aplankyti savo bičiulio dvarininko Hugo Šojaus, kuris pagelbėdavo ieškant autentiškos ir įdomios medžiagos apie lietuvininkų gyvenimą. Po H. Zudermano mirties jam pastatytas ir paminklas pagrindinėje Lietuvininkų gatvėje.

Aštuntokai puikiai susitvarkę su žemėlapio iššūkiu, žiūrėjo dviejų filmų, pastatytų pagal H. Zudermano kūrinius, ištraukas. Filmai buvo tarsi šuolis į praeitį ir žvilgsnis į kinematografinę raidą. Kokie tai filmai ir kuo jie ypatingi? 1927 m. nebyliojo kino klasikas Frydrichas Vilhelmas Murnau pastatė filmą „Saulėtekis: daina apie du žmones“ („Sunrise: A Song of Two Humans“), kurio scenarijus parašytas apysakos „Kelionė į Tilžę“ motyvais. Tai pirmasis F. V. Murnau filmas, statytas Holivude, ir pelnęs tris „Oskarus“. Kitas filmas – taip pat „Kelionės į Tilžę“ ekranizacija, kurią 1980 m. Lietuvos kino studijoje sukūrė režisierius Arūnas Žebriūnas. Vaidybinio filmo pavadinimas – „Kelionė į rojų“, nes sovietiniais metais žodžio „Tilžė“ neleido minėti.

Po filmų ištraukų peržiūrų, moksleiviams buvo pateiktos citatos apie H. Zudermaną ir nurodyti puslapiai. O iš kokių knygų buvo frazės? Teko patiems išsiaiškinti – vartyti, ieškoti ir skaityti leidinius, susijusius su šiuo rašytoju. Įveikus ir šią užduotį, laukė paskutinis netikėtumas – Pamario raštijos žemėlapis interaktyviame stale. Ši priemonė padėjo užtvirtinti žinias: virtualiai keliauta po Šilutės rajoną, ieškant bei atrandant H. Zudermano gyvenimo ir kūrybos pėdsakus.

 

Inga Tarozienė,
Bibliotekininkystės ir kraštotyros skyriaus
vyresnioji bibliotekininkė

Pažintis su rašytoju Hermanu Zudermanu Pažintis su rašytoju Hermanu Zudermanu Pažintis su rašytoju Hermanu Zudermanu

Spausdinti
Facebook komentarai