Le Balluche de la Saugrenue

Kintų muzikos festivalyje – intensyvi koncertų banga: nuo baroko iki retro

Jau vienuoliktą vasarą Pamario kraštą muzikos garsais užliejantis Kintų muzikos festivalis šią savaitę kviečia pasinerti į intensyvų koncertų gūsį. Liepos 5–10 d. nuskambės penki koncertai, kuriuose pasirodys pripažinti muzikantai iš Lietuvos, Latvijos ir Prancūzijos.

Valstybės dienos išvakarėse, liepos 5 d., koncertą Šilutės evangelikų liuteronų bažnyčioje surengs Valstybinis pučiamųjų instrumentų orkestras „Trimitas“. Jau kurį laiką nuosekliai savo repertuarą formuojantis kaip aukšto lygio koncertinis kolektyvas, šį kartą orkestras Kintų muzikos festivalio lankytojams dovanos šedevru laikomo Johanno Sebastiano Bacho „Fugos meno“ versiją pučiamųjų orkestrui. Baroko genijaus J. S. Bacho kūrybine laboratorija ir kulminacija vadinamą „Fugos meną“ pučiamiesiems aranžavo Kenneth Amis (JAV). Ši legendinio J. S. Bacho kūrinio versija prieš kurį laiką pirmą kartą Europoje nuskambėjo būtent „Trimito“ dėka.

Valstybinis pučiamųjų instrumentų orkestras „Trimitas“ – universalus ir atviras kolektyvas, atliekantis įvairių žanrų ir stilių muziką. Orkestras aktyviai koncertuoja su žymiausiais šalies solistais. Įspūdingą J. S. Bacho kūrinį su „Trimitu“ parengė vienas perspektyviausių jaunosios kartos dirigentų, Vilniaus šiuolaikinės muzikos ansamblio „Synaesthesis“ bendraįkūrėjas Karolis Variakojis. Koncertas nemokamas.

Trimitas (c) Dmitrij Matvejev

Liepos 8 d. vakarą vyks net du intriguojantys koncertai. Prie Ventės rago įsikūrusioje poilsiavietėje „Ventainė“ koncertą surengs svečiai iš Prancūzijos – grupė „Le Balluche de la Saugrenue“. Jau 12 metų ji kuria unikalią estetiką, besisupančią tarp svingo, šansonos ir šiandienos muzikos. Grupės muzikantai turi margas muzikines „šaknis“: miuzetę, svingą, regį, dub, roką ir šansoną. Svarbiausias grupės tikslas – nuvalyti dulkes nuo kosmopolitiškojo trečiojo dešimtmečio Paryžiaus muzikos ir įkvėpti jai dozę šiandienos! Atlikėjai savo pasirodymuose siekia sukurti dinamišką ir poetišką muzikinį reginį, tad grožio ir intrigos koncerte „Neo retro“ tikrai neturėtų trūkti. Šio koncerto partneris – Sofijos festivalis.

Dar vienas liepos 8 d. koncertas kviečia nusikelti į Kulius, Šv. vyskupo Stanislovo bažnyčią, kurioje pasirodymą surengs jau ne kartą Kintų muzikos festivalyje koncertavęs Dalios Dėdinskaitės (smuikas) ir Glebo Pyšniako (violončelė) duetas. Programoje „Duetissimo“ atlikėjai gros neatrastus perlus – XX–XXI a. kūrinius, kuriuos lydės Mindaugo Juodžio paveikslų projekcijos.

D. Dėdinskaitė yra viena ryškiausių jaunosios kartos Lietuvos smuikininkių, respublikinių bei tarptautinių konkursų laureatė. Ji koncertavo daugelyje Europos valstybių, JAV ir Naujojoje Zelandijoje, griežė solo su Lietuvos valstybiniu simfoniniu, Lietuvos nacionaliniu simfoniniu, „Dresdner Kappelsolisten“ ir Drezdeno „Carl Maria von Weber“ simfoniniu orkestrais, diriguojant Sauliui Sondeckiui, Juozui Domarkui ir kt.

G. Pyšniakas – legendinės violončelininkės Natalijos Gutman auklėtinis. Šiandien jis pasirodo garsiausiose pasaulio salėse: Vienos „Musikverein“, Amsterdamo „Concertgebouw“, groja solo su Lietuvos nacionaliniu simfoniniu, Lietuvos valstybiniu simfoniniu, Lietuvos kameriniu, Šv. Kristoforo kameriniu, Porto simfoniniu orkestrais ir kt. Koncertą remia Geros valios fondas, renginys nemokamas.

Liepos 9 d. prie D. Dėdinskaitės ir G. Pyšniako prisijungs pianistė Simona Zajančauskaitė. Fortepijoninis trio šį kartą lauks jauniausių festivalio lankytojų – augančių melomanų. Specialiai vaikams atlikėjai parengė žaismingą programą – teatralizuotą koncertą visai šeimai „Pasiklydusios spalvos“. Atlikėjų trio ir ledainės „Architektų ledai“ lydimi klausytojai susipažins su Lietuvos gamtos stebuklais, grožiu ir metų laikais, o atliekami skirtingų epochų kompozitorių opusai leis pažinti įvairiaspalvį klasikinės muzikos pasaulį. Atlikėjai žada, kad nuotaikingas, siautulingas ir išdykėliškas atlikimas ir pasakojimai nepaliks abejingų. Renginys – nemokamas.

Muzikaliai intensyvų savaitgalį vainikuos spalvingi perkusijos garsai. Liepos 10 d. Švėkšnos sinagogoje koncertą „Per Giunt.“ surengs bene ryškiausias Lietuvos perkusininkas Pavel Giunter su kolega iš Latvijos Guntars Freibergs, o prie jų prisijungs smuikininkė D. Dėdinskaitė ir violončelininkas G. Pyšniak. Programoje skambės trijų skirtingų, bet labai ryškių XX-XXI a. kūrėjų Anatolijaus Šenderovo, žymiojo estų minimalisto Arvo Pärt ir tango revoliucionieriumi vadinto Astoro Piazzollos muzika. Koncertą remia Geros valios fondas, partneris – Šilutės Hugo Šojaus muziejaus Švėkšnos ekspozicija. Koncertas nemokamas.

Bilietus į koncertą „Neo retro“ platina kakava.lt.

Liepos 5 d. 17:00

Šilutės evangelikų liuteronų bažnyčia

FUGOS MENAS

Valstybinis pučiamųjų instrumentų orkestras TRIMITAS

Programa: J. S. Bacho „Fugos menas“

Koncertas nemokamas

Liepos 8 d. 19:00

Kulių Šv. vyskupo Stanislovo bažnyčia

DUETISSIMO

Dalia Dėdinskaitė (smuikas), Glebas Pyšniak (violončelė)
Mindaugas Juodis (paveikslai)

Programa: E. Schulhoff, P. Vasks, L. Narvilaitė, B. Martinů

Koncertą remia Geros valios fondas

Koncertas nemokamas

Liepos 8 d. 20:00

Poilsiavietė „Ventainė“, Ventės k.

NEO RETRO

Grupė „Le Balluche de la Saugrenue“ (Prancūzija)

Programa: prancūziška neo-retro muzika

Koncerto partneris – Sofijos festivalis

Bilieto kaina 12 Eur

Liepos 9 d. 17:00

Kintai Arts rezidencija
PASIKLYDUSIOS SPALVOS | Teatralizuotas koncertas visai šeimai
Dalia Dėdinskaitė (smuikas), Glebas Pyšniak (violončelė), Simona Zajančauskaitė (fortepijonas)

Programa: L. van Beethoven, C. Cui, J. Heifetz, F. Say, G. Gershwin, B. Goodman

Koncertą remia Geros valios fondas

Koncertas nemokamas

Liepos 10 d. 13:00

Švėkšnos sinagoga

PER GIUNT.

Pavel Giunter (perkusija), Guntars Freibergs (perkusija), Dalia Dėdinskaitė (smuikas), Gleb Pyšniak (violončelė)

Programa: A. Šenderovas, A. Pärt, A. Piazzolla

Koncertą remia Geros valios fondas, partneris – Šilutės Hugo Šojaus muziejaus Švėkšnos ekspozicija
Koncertas nemokamas.

Duetissimo (c) Ugnė Žilinskė Guntars Freibergs (c) Jānis Romanovskis Simona Zajančauskaitė (c) Ugnė Žilinskė

Spausdinti
Facebook komentarai