Renginio dalyviai

Saugiškiai šventėje „Po malūno sparnais“ paminėjo Valstybės dieną ir atidarė parodą

Susitikti ir vieni kitus pasveikinti su gražia Lietuvos valstybės dienos proga, mintyse ar garsiai ištarti lietuvišką žodį. Svarbu kartu pabūti įsimintinose bendrystės akimirkose, pagerbiant jubiliatus ir naujagimius – tokie bendruomenių šventės „Po malūno sparnais“, vykusios liepos 6 dieną Saugose, esminiai akcentai.

Kas nėra girdėjęs apie Ievą Simonaitytę? Juk ji pirmoji laimėjo valstybės premiją už romaną „Aukštųjų Šimonių likimas“. Tai lyg Mažosios Lietuvos Žemaitė nuo Minijos – aukštoka, liekna, stambiai ryškiais bruožais, ramiai žvelgianti, pasitikinčiai kalbanti, nors ir ne per šneki.

Šventės „Po malūno sparnais“ metu Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos Saugų filialo bibliotekininkių Reginos Juškienės ir Redos Strumylienės iniciatyva pagerbtas krašto šviesuolės Ievos Simonaitytės, kurios 125-uosius gimimo metus minime, atminimas.

Ta proga bibliotekoje vyko tautodailininkės Violetos Astrauskienės grafikos darbų parodos „Tau, garbioji Ėve“ atidarymas. Parodos autorė pristatė parodą, skaitė savo kūrybą. Sukurti parodą, dedikuotą Ievai Simonaitytei, įkvėpė kraštietės rašytojos Editos Barauskienės knyga „Kovingoji Ėvė“.

Pirmą kartą darbai buvo eksponuoti Šilutės Hugo Šojaus muziejuje vasario–balandžio mėnesiais vykusioje Šilutės krašto tautodailininkų jungtinėje parodoje.

Vienuolikos grafikos darbų ciklas – tai trumpas pasakojimas apie mitologines būtybes – baltų  deives ir dievaičius. Tautodailininkės sukurti mistifikuoti mitologinių būtybių portretai vaizdingi, išraiškingai perteikiantys autorės gebėjimą įsijausti į protėvių kurtą pasaulį.

Parodos autorė neslepia, kad pasižvalgymai po Mažosios arba Prūsų Lietuvos kultūros palikimą, gilinimasis į Ievos Simonaitytės trilogiją buvo akstinas sukurti trumpą pasakojimą mitologinių būtybių tema, dedikuojant jį būtent garbiajai Ėvei.

Parodos atidarymo metu koncertavo jaunasis talentas iš Saugų seniūnijos, Sakūtėlių, Karlas Gedgaudas – Klaipėdos S. Šimkaus konservatorijos studentas, Lietuvos ir tarptautinių akordeonistų konkursų laureatas, 2021 metų LNK laidos „Lietuvos balsas“ dalyvis. Parodos dalyviams Karlas dovanojo nepamirštamą muzikinę dovaną.

Violeta Astrauskienė

Dalyviai Paroda Violeta Astrauskienė

Spausdinti
Facebook komentarai