Muzika – gyvenimo dalis

Žydrės Adomaitienės kūrybos vakare susitiko trys mūzos – muzika, dailė ir poezija

Baigiantis rugsėjui Šilutės F. Bajoraičio viešojoje bibliotekoje vyko dainų kūrėjos ir atlikėjos Žydrės Adomaitienės kūrybos vakaras, kurio metu autorė papasakojo apie savo darbo ir ieškojimų kelią, pomėgius, atliko dainas pagal savo eiliuotus tekstus, pristatė naujausiais paveikslais papildytą personalinę tapybos darbų parodą „Visiškai laisvai. Pirmieji kartai“.

Duoklė savo miestui

Pasiklausyti Žydrės atliekamų dainų, skaitomos poezijos, pasižvalgyti po tapybos darbų parodą į biblioteką gausiai rinkosi šilutiškiai, draugai, bendradarbiai, pažįstami. Buvo smagu neskubant pasivaikščioti po parodą skambant Žydrės atliekamoms melodijoms (juk būtina prasidainuoti).

Kuklų pristatymą vakaro viešnia iliustravo subtilia savo poezijos ir muzikos pyne. Papasakojo ir apie tapybos pradžią: „Pirmojoje savo kūrybos parodoje Rusnėje (ši paroda jau penktoji po Juknaičių, Vainuto ir Žemaičių Naumiesčio) eksponavau 40 darbų, nutapytų per keturis šių metų pradžios mėnesius. Nors parodos pavadinimas nesikeičia, ši, papildyta naujais darbais, vadinasi taip pat. Šiandien jaučiu, kaip lavėja mano ranka – naujos drobės rodo augimą – nuo pirmųjų, atliktų ant popieriaus, iki drobės, nuo tikslių linijų iki abstrakcijų. Nuo tikrovės, iki fantazijų… Keletas jų nutapyti pagal mano kūrybos eilėraščių ir dainų tekstus. Matyt žodžių nebeužteko…“.

Paėmusi į rankas gitarą, Žydrė papasakojo, kad pirmasis instrumentas, kurį prisijaukino, buvo pianinas. Kiek save atsimena, grojo, kūrė eiles ir jas paversdavo dainomis. Gimusi ir augusi Šilutės mieste ji tiki, kad potvynių vandens užliūliuota paniro į muziką. Muzika lydi darbe – nuo 1989 metų dirba Šilutės meno mokykloje fortepijono mokytoja. Laisvalaikiu irgi  lydi muzika – suskambusi melodija ar eilės tuoj pat užrašomos, kad nepasimirštų.

Norėjosi dar ir spalvų

Anksti pradėjusi kūrybos kelią, norėjo atrasti ir kitų spalvų. Naujam talentui – tapyti – įkvėpė pomėgis keliauti, stebėti gamtą ir jos spalvas. Pirmus paveikslus nutapiusi ant A4 formato popieriaus, draugų įkvėpta, nusprendė pabandyti piešti ant drobės. „Parodoje eksponuojami net patys pirmieji darbai. Nedrąsiais pirmaisiais bandymais ir chronologiška darbų seka parodos autorė nori paskatinti tuos, kurie vis dar abejoja ir nedrįsta įgyvendinti savo slaptos svajonės – piešti. Žydrė papasakojo, kad mokėsi internete pateikiamų piešimo pamokų metu.

Muzika – gyvenimo dalis

Žydrė, kaip atlikėja, gerai pažįstama šilutiškiams. Ji ne kartą koncertavo Šilutės meno mokykloje, Kultūros ir pramogų centre, groja su kolegomis. Daugelis dainų pažįstamos, mylimos, ne vienoje šeimoje skamba įrašai – feisbuke, kompaktiniuose diskuose, „Youtube“ kanale. Ypač jautriai nuskambėjo daina, kuri buvo sukurta Šilutės 500 metų jubiliejui, dar ir todėl, kad susirinkusieji galėjo pasigrožėti naujausiu tapybos darbu, vaizduojančiu Šilutės evangelikų liuteronų bažnyčią.

Parodos autorė papasakojo, kad jai labai patinka smulkios detalės, ji gali daug laiko jas tobulinti, siekia tiksliai nutapyti. Labai mėgsta gamtą – jūrą, keliones, kalnus, plaukiojimą upėmis. Ją žavi tai, kad iš upės vidurio atsiveria visai kitoks vaizdas, kuris aprašomas eilėmis, o dažnai ir dainos gimsta. „Kaip jaučiuosi tapydama? Priklauso nuo to, ką tapau. Man sunkiausia sugalvoti, ką tapyti, o kai jau pradedu – įsijaučiu, medituoju. Yra diena, yra ir naktis. Laiko nebeskaičiuoju. Labiausiai mėgstu piešti abstrakcijas. Ranka pati kuria piešinį“, – pasakojo vakaro viešnia.

Menininkės kūrybą aptarė Lietuvos tautodailininkų sąjungos Žemaitijos skyriaus Šilutės sekcijos pirmininkė Rūta Čiuželienė . Pasidžiaugusi Žydrės kūryba, ji pakvietė prisijungti prie rajono tautodailininkų. Kūrėją sveikino Šilutės vaiko gerovės ir globos centro atstovės, draugai ir jos kūrybos gerbėjai. Visus sujaudino Žydrės mokinės, daugkartinės tarptautinių konkursų prizininkės ir laureatės prisiglaudimas  – juk nereikia žodžių, kad vaiko širdis išsakytų ir meilę, ir dėkingumą savo mokytojai.

Nuoširdaus ir atviro bendravimo vakaras neprailgo. Susirinkusieji Žydrei linkėjo dar daug naujų dainų ir paveikslų.

 

Biruta Jakštytė

Muzika – gyvenimo dalis Muzika – gyvenimo dalis Muzika – gyvenimo dalis Muzika – gyvenimo dalis Muzika – gyvenimo dalis

Spausdinti
Facebook komentarai