Maestro Donatas Katkus

Maestro Donatas Katkus linkėjo šilutiškiams puoselėti savo unikalų kraštą ir užrašyti prisiminimus

Lapkričio 11 dieną Šilutės F. Bajoraičio viešojoje bibliotekoje vyko susitikimas su dirigentu, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos profesoriumi, charizmatišku muzikinės kultūros komentatoriumi, Valstybinio Vilniaus kvarteto ir Šv. Kristoforo kamerinio orkestro įkūrėju, knygų ir kritikos straipsnių autoriumi, puikaus humoro jausmo nestokojančiu maestro Donatu Katkumi ir muzikos kritike, radijo laidų bei renginių vedėja, radijo programos „LRT Klasika“ vyresniąja redaktore, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos, Vilniaus universiteto Komunikacijos fakulteto dėstytoja Rasa Murauskaite-Juškiene.

Svečiai pristatė 2021 m. leidyklos „Tyto alba“ publikuotą D. Katkaus atsiminimų knygą „Užrašai iš Rokantiškių“, kurios bendraautorė yra R. Murauskaitė. „Ši knyga yra mano bandymas prisiminti tuos žmones, kuriuos sutikau. Man baisiausias sąžinės graužimas yra tai, kad esu užmiršęs tiek daug žmonių… Daugybė tomų galėtų būti apie tuos žmones, kuriuos sutikau, kurie buvo puikūs, talentingi, kurie daug ką padarė“, – kalbėjo žymus muzikas D. Katkus. Knyga apibūdinama kaip novelių romanas, nes į ją sugulė daugybė pasakojimų apie sutiktas ryškias kultūros asmenybes: B. Gorbulskį, V. Noreiką, J. Erlicką, S. Sondeckį ir kitas. Pasakojama plačiai, atvirai ir be užuolankų. „Užrašai iš Rokantiškių“ – įspūdžių, nutikimų, prisiminimų, nuotrupų, fragmentų, kurie buvo ir yra svarbūs D. Katkui, rinkinys. Knyga rekomenduojama visiems, kurie domisi muzikos ir kultūriniu pasauliu, žymių žmonių gyvenimu, Lietuvos istorija bei kūrėjų padėtimi įvairiais jos etapais. Tai ne tik asmenybės istorija, bet ir žvilgsnis į epochą, o D. Katkus – puikus istorijų pasakotojas. Muzikologas yra įvairių muzikinių iniciatyvų įkūrėjas, organizatorius, žmogus, kuris daug keliavo, bendravo su valstybių lyderiais, prisidėjo prie mūsų šalies kultūrinio gyvenimo augimo, nuolat kūrė, rašė straipsnius, muzikos kritiką, be to, spėjo savo žiniomis dalintis su Lietuvos muzikos ir teatro akademijos studentais. Tad nenuostabu, kad per savo gyvenimą D. Katkus sutiko įvairių žmonių, atsidūrė netikėtose vietose, matė santvarkų kaitą, kūrė tai, apie ką kiti tik svajoja. Knygoje „Užrašai iš Rokantiškių“ surinkti paties muziko pasakojimai ir visą gyvenimą rašytų dienoraščių ištraukos. Iš mažų detalių dėliojasi emocinga, nuostabi, kartais juokinga, o kartais graudi, lemties palytėta istorija.

R. Murauskaitė-Juškienė jau anksčiau yra dirbusi su maestro. Jie susipažino rengdami knygą Šv. Kristoforo kamerinio orkestro 25-mečiui, kurioje irgi buvo užfiksuoti D. Katkaus atsiminimai. Pristatydama knygą autorė teigė, kad ją nepaprastai stebino garbaus muziko gebėjimas atsidurti nepaprastų įvykių sūkuryje, jo pagarba atminčiai ir noras prisiminti ne tik svarbius bei žinomus asmenis, bet ir tuos, apie kuriuos nerašomi skambūs straipsniai.

Svečias pripažino turintis sąsajų ir ryškių prisiminimų su Šilutės kraštu. Jo dėdė iš mamos pusės gyveno ir dirbo Usėnuose. Anot maestro, jo prisiminimuose Šilutė iškyla kaip tuo laikmečiu labai didelis miestas, turintis savo net ne savą tarmę, bet savą „kalbą“. Maestro ragino visus susirinkusius rašyti prisiminimus, rašyti dienoraščius iš savo vaikystės apie savo unikualų kraštą, puoselėti krašto istoriją, kalbą, gamtą, skonį, spalvas, meilės pojūtį, nepamiršti savo gyvenimo ir nuolatos kalbėtis su savimi.

Maestro D. Katkus šių metų rugsėjį šventė 80-metį. Šio jubiliejaus proga F. Bajoraičio viešosios bibliotekos direktorė Laima Dumšienė pasveikino maestro D. Katkų su reikšminga sukaktimi, o susitikimo dalyviai, prisijungus pačiam maestro, sudainavo jam „Ilgiausių metų“.

Susitikimas „Užrašai iš Rokantiškių“ kartu su maestro D. Katkumi bei muzikologe R.  Murauskaite-Juškiene organizuotas įgyvendinant Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos projektą „Žodžio, garso, formos etiudai“, finansuotą Lietuvos kultūros tarybos ir Šilutės rajono savivaldybės.

Dalia Pupšytė,
Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos
Skaitytojų aptarnavimo skyriaus vyr. bibliotekininkė

Maestro Donatas Katkus Maestro Donatas Katkus Maestro Donatas Katkus Maestro Donatas Katkus Maestro Donatas Katkus Maestro Donatas Katkus

Spausdinti
Facebook komentarai