Lėlių gyvenimo magija

Lėlių gyvenimo magija

Sausio 6 dieną Šilutės F. Bajoraičio viešojoje bibliotekoje vyko  Raimondos  Canderienės antikvarinių lėlių kolekcijos parodos „Lėlių gyvenimo magija“ pristatymas.

Meno žinovė, lėlių kolekcionierė R. Canderienė pasakojo, kad visais laikais mergaitės žaisdavo lėlėmis, nes jos formavo bendravimo ar rūpinimosi vaikais įgūdžius, įtakojo būsimos moters skonį ir grožio supratimą, aprangos, spalvų pajautimą, aplinkos, interjero kūrimo pagrindus. Visos lėlės parodoje – senos, kai kurios pagamintos XIX amžiuje ar XX amžiaus pradžioje, kuomet lėlių industrija klestėjo ir plėtėsi, jų poreikis augo kartu su technologijų vystymusi. Porcelianines galvas keitė pigesnis celuloidas, taip suteikiant  lėlėms ilgesnį amžių, nes porcelianas trapus, su tokiomis lėlėmis žaisti vaikams ne visuomet leisdavo, jos džiugindavo tik išskirtiniais atvejais ar progomis, nes buvo brangios.

Lėlės pagamintos įvairių firmų – vokiškų „Kestner“, „Kammer-Reinhardt“, „Hertel-Schwab&Co“, „Ernst Heubach“, „Armand Marseille“, „Heinrich Handwerk“, „Bergmann“, „Simon Halbig“,  prancūziškų „Emile Jumeau“, „Fleischmann&Bloedel“ (vokiška, tik vėliau prisijungusi prie prancūzų „SFBJ“),  „UNIS“, „Rabbery&Dalpheau“, „Etienne Denamur Bebes“, amerikiečių „Schoenhut“, kurią įkūrė vokietis imigrantas. Italų veltinio lėlės „Lenci“ žavi individualiai sumodeliuotais, rankomis siūtais kelių sluoksnių drabužiais, kojinaitėmis ir batukais. Parodoje eksponuojamos antikvarinės lėlės turi  apatinius drabužius, pasijonius, korsetus, sukneles, švarkelius ar paltukus, liemenes ir beretes. Visa tai stilistai kurdavo skoningai ir kokybiškai, visai kaip suaugusiems žmonėms.

Kiekviena lėlė turėdavo kažkokį papildomą puošnų aksesuarą – skrybėlaitę, rankinę ar žaisliuką. Rankytės, galva pritvirtintos mobiliai, su sąnariais, jas galima lankstyti, pasukti, pakreipti. Anot R. Canderienės, nusipirkusi senesnę lėlę, mėgsta ją prisijaukinti, pertempti senas gumas, restauruoti, padailinti, pagrąžinti, sukurti joms ką nors mielo ir autentiško.

Renginio dalyviai išgirdo, jog Mažoji Lietuva ir vokiškos lėlės – neatsiejamos. Kraštas buvo turtingas ir miestiečiai savo vaikus pradžiugindavo lėlėmis – meno kūriniais. Tai matyti senovinėse nuotraukose, kuriose mergaitės užfiksuotos ateljė, pozuojančios drauge su jomis. Šilutės krašto žvaigždę, aktorę Korneliją Borčers (Cornell Borchers), padariusią karjerą Holivude, galima išvysti ekspozicijos nuotraukoje, pozuojančią su lėle.

Senovinės vokiškos lėlės kito įvairiais istorijos momentais. Menininkė užburiančiai pasakojo apie jų išlikimą, vertę, pasaulinių parodų ir aukcionų katalogus, lėlių kainas bei kitus ypatumus. Renginio dalyviai  ilgai nenorėjo skirstytis, visiems magėjo iš arčiau apžiūrėti lėles. Klausimų ir padėkų parodos iniciatorei R. Canderienei netrūko.

Prašome susipažinti su šia unikalia paroda iš arčiau, ji veiks iki vasario 6 d. Šilutės Fridricho Bajoraičio viešosios bibliotekos Periodikos skaitykloje (I aukštas, Tilžės g. 10). Pasiteirauti tel. (8 441) 78216.

 

Liuda Nausėdienė,
Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos
Skaitytojų aptarnavimo skyriaus vyr. bibliotekininkė

Lėlių gyvenimo magija Lėlių gyvenimo magija Lėlių gyvenimo magija

Spausdinti
Facebook komentarai