Dalyviai

Finansinio raštingumo savaitę surengtas susitikimas su finansų ekspertu Edvardu Judženčiu

Pasaulinės medijų ir informacinio raštingumo savaitės metu, spalio 24 dieną, Šilutės F. Bajoraičio viešojoje bibliotekoje vyko susitikimas su finansų ekspertu iš MB „iFuture investments“ Edvardu Judženčiu.

Renginio metu finansų konsultantas dalyvius supažindino su aktualiausiomis temomis. Jis kalbėjo apie finansinę laisvę, kuri prasideda nuo finansinio raštingumo ir plano. Svečias akcentavo, kad svarbiausia yra išleisti mažiau, nei uždirbama ir sekti savo išlaidas, turėti 3–6 mėn. rezervą, kurio pakaktų išgyventi tiek pat laiko be pajamų, atsidėti 10 % pajamų investicijoms. Pusę atlyginimo reikėtų skirti būtinosioms išlaidoms, 30 % – nenumatytoms išlaidoms, 20%  – kaupimas. Pasakojo, kaip valdyti šeimos biudžetą, mažinti išlaidas ar didinti pajamas. Aptarė  tinkamų priemonių pasirinkimą, lengvatas, ar naudotis jomis. Dalyviams buvo naudinga išgirsti informacijos apie pakopinę pensijų sistemą Lietuvoje nuo 2004 m., ką svarbu žinoti šiandien, kaip apskaičiuojama pensija. Anot finansų konsultanto, geriausia strategija daugumai – periodinis investavimas, nes nebūtinas didelis pradinis įnašas. Susirinkusiems buvo aktualu išgirsti patarimus apie draudimus, jų naudą ir reikalingumą.

Edvardas Judžentis atsakė į dalyvių klausimus, diskutavo apie jų finansinį raštingumą. Susirinkusiems finansų ekspertas pasiūlė vienos valandos nemokamą konsultaciją asmeninių finansų, draudimo, paskolų bei kitais klausimais. Jis gali sudaryti finansinį planą, analizuoja turimas sutartis.

Renginys skirtas finansinio raštingumo savaitei, vykstančiai Lietuvos viešosiose bibliotekose.

Žaneta Jokužytė,
Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos
Informacijos skyriaus vyresn. bibliotekininkė

Edvardas Judžentis Auditorija E. Judžentis seminare

Spausdinti
Facebook komentarai