Komiksų kūrybinės dirbtuvės su dailininku Mindaugu Pupeliu

Komiksų kūrybinės dirbtuvės su dailininku Mindaugu Pupeliu

Mindaugas Pupelis – jaunas ir perspektyvus kūrėjas, baigęs bakalauro ir magistro studijas Lietuvos dailės akademijoje. Jis save realizuoja įvairiose veiklose – kuria komiksus, iliustruoja, filmuoja, tapo. Jau yra surengęs ne vieną autorinę parodą. Viename interviu Mindaugas yra sakęs, kad iš tikrųjų net nežino, kodėl jį taip traukia tapyba. Anksčiau jos net nemėgo, o dabar be jos būtų tikrai sunku. Susidomėjimas menu, tapyba prasidėjo nuo grafičių. Juos piešdamas dailininkas neformaliai susipažino su kompozicija ir spalvomis. Įkvėpimo, idėjų menininkas semiasi iš savo aplinkos, paprastų, nereikšmingų akimirkų.

Susitikimas su M. Pupeliu gruodžio  8 dieną surengtas  Šilutės Fridricho Bajoraičio viešosios bibliotekos Žemaičių Naumiesčio filiale. Čia vyko komiksų kūrybinės dirbtuvės, kuriose dalyvavo Žemaičių Naumiesčio mokyklos-darželio trečiokai. Moksleiviai buvo supažindinti su komiksų žanru, o vėliau patys tapo komiksų kūrėjais.

Dailininkas, panaudodamas daug iliustruotos medžiagos, trumpai pristatė komiksų atsiradimo istoriją, kūrimo principus ir technikas, paaiškino, kad komiksais vadinami sugretinti, nuosekliai vienas po kito langeliuose dėliojami piešiniai, pasakojantys įvykius bei istorijas, su trumpais žodiniais paaiškinimais arba be jų. Čia svarbus ne tik gebėjimas piešti. Reikia turėti istoriją, mokėti ją įdomiai ir įtaigiai papasakoti, numatyti personažus. Mindaugas pabrėžė, kad komiksuose labai svarbu veikėjo akys. Sužinoję, kaip paveikslėliais papasakoti istoriją, vaikai buvo pakviesti tapti komiksų kūrėjais.  Visi, prieš pradėdami piešti, turėjo sugalvoti idėją, savo istoriją ir užsirašyti jos siužetą, kurį turėjo atkartoti piešiniais.

Ne visiems sekėsi vienodai. Vieniems komiksai liejosi laisvai, kitiems buvo sunku sugalvoti idėją, o dar kitiems – ją nupiešti ar suprantamai papasakoti. Visgi dėl to nuotaika nesuprastėjo, smagu buvo visiems. Atsisveikindamas M. Pupelis sakė, kad jo ateities planuose yra sukurti komiksą, skirtą Mažajai Lietuvai, Klaipėdai. Išleidus knygą būtų puiki proga dar kartą čia atvykti ir ją pristatyti naumiestiškiams.

Susitikimas organizuotas vykdant projektą „Rašytojų – žinianešių – tarnystė skaitymui“, finansuotą Lietuvos kultūros tarybos ir Šilutės rajojo savivaldybės.

 

Danutė Bružienė,
Šilutės Fridricho Bajoraičio viešosios bibliotekos
 Žemaičių Naumiesčio filialo bibliotekininkė

Komiksų kūrybinės dirbtuvės su dailininku Mindaugu Pupeliu Komiksų kūrybinės dirbtuvės su dailininku Mindaugu Pupeliu Komiksų kūrybinės dirbtuvės su dailininku Mindaugu Pupeliu Komiksų kūrybinės dirbtuvės su dailininku Mindaugu Pupeliu Komiksų kūrybinės dirbtuvės su dailininku Mindaugu Pupeliu Komiksų kūrybinės dirbtuvės su dailininku Mindaugu Pupeliu Komiksų kūrybinės dirbtuvės su dailininku Mindaugu Pupeliu Komiksų kūrybinės dirbtuvės su dailininku Mindaugu Pupeliu Komiksų kūrybinės dirbtuvės su dailininku Mindaugu Pupeliu

Spausdinti
Facebook komentarai