Velykinis auksinio šiaudo šokis

Velykinis auksinio šiaudo šokis

Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos Inkaklių filiale balandžio mėnesį eksponuojama Valerijos Jaškienės (Klaipėda) šiaudais dekoruotų velykinių kiaušinių paroda „Auksinio šiaudo šokis“.

Valerija gimė Klaipėdos rajone, Pašlužmio kaime, čia baigė aštuonmetę mokyklą, įstojo į Klaipėdos pedagoginę mokyklą, ją baigė ir pagal paskyrimą atvyko dirbti auklėtoja į Šilutės vaikų darželį „Nykštukas“. Čia dirbo 13 metų. Vėliau įstojo į Šiaulių pedagoginį institutą (dab. Vilniaus universiteto Šiaulių akademija) ir 30 metų dirbo Klaipėdos vaikų darželyje. Visą tą laiką jos neapleido kūryba. Būdama energinga ir gabi nuolat įvairiuose konkursuose pristatydavo vaikų darbus, užimdavo prizines vietas.

Išėjus užtarnauto poilsio labiau pradėjo traukti kaimas. Taip iš pradžių savaitgaliais, o vėliau ir ilgesniam laikui atvykdavo į Inkaklius (Šilutės r.), kur po truputį pradėjo įsikurti. Čia, sutikusi gabią kaimynę Ramutę Pakutinskienę, susidomėjo darbais iš šiaudų. Ramutė kuria šiaudų sodus, o Valerija sugalvojo, kad reikia pabandyti šiaudais dekoruoti kiaušinius. Taip pamažu prasidėjo pažintis su šiaudų savybėmis ir kūryba.

V. Jaškienė žydėjimo metu pjauna avižas, jas džiovina saulėje, pjausto, lygina, karpo. Išdžiūvusios avižos turi aukso spalvą, kuo plonesnis šiaudas, tuo lengviau su juo dirbti. Kiaušinius išpučia, išplauna, nudažo. Žąsies ir anties kiaušiniai turi storesnį kiaušinio lukštą, todėl nėra tokie trapūs, bet puikiai tinka ir vištų kiaušiniai. Kai paruošiamieji darbai baigti, prasideda kūryba. Iškarpytos smulkios šiaudų detalės yra klijuojamos lipalu. Galima sukurti įvairius ornamentus, vaizdus. Valerija labiau mėgsta kurti augalų motyvus, geometrines figūras, atvaizduoti paukščiukus. Dalelės iš šiaudų labai smulkios ir jų daug. Vieną kiaušinį dekoruoja dvi ar tris dienas. O iš viso jų jau dekoruota per keturiasdešimt, kai kurie jau išdovanoti.

Valerija dar nedrąsiai atskleidžia savo kūrybą, tai pirmoji jos paroda. Parodos autorė apie darbų pristatymą sako, kad galbūt kada nors ateityje, kai įgaus drąsos…

Kviečiame visus apsilankyti Inkaklių bibliotekoje, atidžiau susipažinti su grožiu, kurį kuria V.  Jaškienė ir paskatinti ją tolimesnei kūrybai. Paroda veiks iki balandžio 30 d.

 

Daiva Milkerienė,
Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos
Inkaklių filialo bibliotekininkė

Velykinis auksinio šiaudo šokis Velykinis auksinio šiaudo šokis Velykinis auksinio šiaudo šokis Velykinis auksinio šiaudo šokisinka

Spausdinti
Facebook komentarai