Startas

Smagus rytmetis jauniesiems programuotojams

Spalio 14 dieną Žemaičių Naumiesčio mokyklos-darželio ketvirtokai buvo pakviesti į robotikos čempionatą ir edukacinį užsiėmimą su „Bee-Bot“ ir „Blue-Bot“ robotais, kur mokėsi  programavimo pradmenų. Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos Žemaičių Naumiesčio filiale vaikus mokė šios bibliotekos Informacijos skyriaus vyresnysis bibliotekininkas Ovidijus Normantas.

Čempionato metu aptartas robotikos terminas, pristatytos robotų atliekamos užduotys, vaikai supažindinti su konstruktorių „LEGO MINDSTORMS EV3“ rinkiniais, aptarta robotų kūrimo eiga, robotų dalys, varikliai. Paaiškinta apie konstruktoriaus valdymo bloko svarbą, padedantį apdoroti informaciją, atliekantį įvairius skaičiavimus ir valdantį kitas roboto dalis. Moksleiviai, išklausę instrukcijas ir pasitelkę įvairius inovatyvius įrankius, robotikos rinkinius bei susiskirstę į penkias komandas, padedami O. Normanto, konstravo savo robotus. Jaunieji konstruktoriai, pasitelkę kritinį mąstymą, analizavo situacijas, kantriai ir kūrybiškai sprendė iškilusias problemas. Kiekvienas dalyvis galėjo užduoti klausimus užsiėmimą vedusiam O. Normantui, pamatyti, kaip detalės virsta robotukais, kurie, įvedus programavimo komandas, palaipsniui atgyja. Vaikai mokėsi  būti ne tik išmaniųjų technologijų vartotojais, bet ir jų kūrėjais, dalinosi idėjomis, aktyviai ir kūrybingai pramogavo.

Vėliau vyko robotų čempionatas, kur reikėjo pademonstruoti gebėjimus valdyti techniką. Vaikai su savo sukonstruotais robotais pirmiausia jėgas išbandė lenktynių trasoje, o pažymėtame keturkampyje aiškinosi robotų tvirtumą. Išsiaiškinta, kuris robotas yra greičiausias ir  stipriausias. Roboto sėkmė labai priklausė nuo to, kieno rankose yra valdymo pultas.

Skirstydamiesi vaikai sakė, kad tai buvo vienas smagiausių užsiėmimų ir išsakė norą dar kartą dalyvauti tokiame renginyje.

Robotikos čempionatas surengtas vykdant Lietuvos kultūros tarybos ir Šilutės rajono savivaldybės finansuotą projektą  „Programavimo studija“.

Nijolė Rimkienė,
Šilutės Fridricho Bajoraičio viešosios bibliotekos
Žemaičių Naumiesčio filialo vyresn. bibliotekininkė

Bitučių robotukų lenktybės Bitučių startas Čempionato eiga Dviese konstruoti lengviau Instruktažo pravedimas Išbandomas valdymas Komandinis darbas (2) Komandinis darbas Konstravimo eiga Mergaitės pasiruošusios startui Pasiruošimas Pasitarimas konstruojant robotą Užduoties vykdymas su bitutėmis robotukais Užsiėmimas su bitutėmis robotukais Vaikai ruošiasi čempionatui

Spausdinti
Facebook komentarai