Popietė apie gyvūnus išradėjus sudomino vaikus

Popietė apie gyvūnus išradėjus sudomino vaikus

Balandžio 27 dieną Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos Juknaičių filiale vyko popietė „Aš – jaunasis skaitytojas“. Nacionalinės Lietuvos bibliotekų savaitės metu Juknaičių pagrindinės mokyklos mokiniams pristatyta Christiane Dorion knyga „Gyvūnai išradėjai“. Šioje dailininko Gosia Herba spalvingai iliustruotoje knygoje, pilnoje įdomiausių faktų, sužinosi apie gyvūnus išradėjus, kurie įkvėpė žmones sukurti nuostabių dalykų.

Ar žinojote, kad vienas greičiausių traukinių pasaulyje ėmė važinėti tyliau ir greičiau nusižiūrėjus į paukštį tulžį? Priešais greitąjį traukinį buvo sukonstruotas ilgas ir smailas, kaip tulžio,  snapas.

Ar žinojote, kad termitai padėjo sukonstruoti namus, kurie neįkaista, kai karšta? Iš dirvožemio, seilių ir mėšlo jie sulipdo didžiulius pylimus, kuriuose stato tunelius, kaminus ir vėdinimo angas, kuriais karštas oras pakyla ir išeina, o vėsesnis nusileidžia. Įkvėpti termitų žmonės projektuoja statinius, kurie atvėsta patys.

Ar žinojote, kad sumanūs išradėjai, nusižiūrėję į ypatingą ryklio odą, sukūrė aukštų technologijų maudymosi kostiumus? Šie kostiumai olimpinėse sporto žaidynėse buvo dėvimi 2 000 metų. Vėliau jie buvo uždrausti tarptautiniuose sporto renginiuose, nes juos vilkėdami plaukikai pagerino per daug pasaulio rekordų.

Ar žinojote, kad naudodami jūrų arkliukų uodegos technologiją mokslininkai kuria lengvas kūno apsaugas ir robotus, kad jie būtų pakankamai stiprūs ir lankstūs? Jūrų arkliukų kūną iki pat susisukusios uodegos lyg šarvai dengia kaulinės kvadratinės plokštelės. Šios plokštelės užeina vienos ant kitų, todėl uodega gali susisukti, sulinkti, susiploti  ir tuoj pat vėl grįžti į pradinę padėtį.

Ar žinojote, kad aštuonkojis žino, kaip sukurti nematomą apsiaustą? Žmonės, jei turėtų tokias kaip erelio akis, galėtų matyti skruzdę, rėpliojančią ant dešimties aukštų pastato stogo. O Kinijoje imperatoriaus tarnas Cai Lunas, nusižiūrėjęs į popierinės vapsvos lizdą, sugalvojo iš medienos pagaminti medienos masės. Įdomu, jog stebint medvarlių pirštų pagalvėles kilo idėja sukurti automobilių padangas, kurios geriau sukimba su drėgnu ir slidžiu paviršiumi. Gaminant saugesnius šalmus nusižiūrėta į storą genio kaukolę ir du specialius kaulus, sugeriančius smūgius.

Popietės dalyviai skaitydami knygelę „Gyvūnai išradėjai“ sužinojo daug įdomių faktų apie gamtą ir gyvūnus, kurie yra nuostabi mūsų planetos dalis. Mums belieka stebėti juos ir atskleisti daugiau įstabių paslapčių.

Mokiniai pasidžiaugė Juknaičių bibliotekoje eksponuojama tautodailininkės Erikos Juknevičienės (Agluonėnai) fotografijų paroda ,,Sustok, akimirka žavinga“ ir  Pagėgių sav. Lumpėnų Enzio Jagomasto pagrindinės mokyklos bendruomenės kultūros paveldo projekto paroda „Rambyno apylinkių dvarai“.

Rasa Vaičiulienė,
Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos
Juknaičių filialo bibliotekininkė

Popietė apie gyvūnus išradėjus sudomino vaikus Popietė apie gyvūnus išradėjus sudomino vaikus Popietė apie gyvūnus išradėjus sudomino vaikus

Spausdinti
Facebook komentarai