Medijų raštingumo mokymai Juknaičių bibliotekoje

Medijų raštingumo mokymai Juknaičių bibliotekoje

Balandžio 26 d. Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos Juknaičių filiale vyko medijų raštingumo mokymai pagal Pasaulinės plėtros ir švietimo organizacijos IREX parengtą atviros prieigos nuotolinį medijų raštingumo kursą, skirtą padėti Baltijos šalių gyventojams. Mokymuose dalyvavo Juknaičių pagrindinės mokyklos pradinių klasių mokytojos.

„Very Verified“ buvo sukurta siekiant padėti Baltijos šalių gyventojams objektyviau vertinti informaciją, su kuria jie sąveikauja kasdieniame gyvenime, pastebėti manipuliaciją bei dezinformaciją. Šio kurso tikslas – suteikti dalyviams esminius medijų raštingumo ir informacijos tikrinimo įgūdžius.

Pasitelkdami vaizdo įrašus, interviu, testus ir trumpus straipsnius kurso dalyviai mokosi  analizuoti žiniasklaidos pranešimus ir atpažinti dezinformaciją, kartu ugdant ir kritinio mąstymo įgūdžius. „Very Verified” platformoje gausu pamokų apie tai, kaip mes suvokiame informaciją, kaip informacija atrenkama ir pateikiama vartotojams (pavyzdžiui, naujienų skyriaus darbuotojų funkcijos, faktų tikrinimas, socialinių tinklų algoritmai ir dar daugiau). Kurse aptariamos platesnės temos, tokios kaip žiniasklaidos savininkai ir spaudos laisvė, pateikiami praktiniai įrankiai ir patarimai, kaip atpažinti manipuliuojančias antraštes, kaip patikrinti nuotraukas ir vaizdo įrašus, kaip elgtis su robotais ir troliais,  kaip veikia socialinių medijų algoritmai, kaip susidaro informacijos burbulai ir kaip jie atskiria mus nuo žmonių, turinčių kitokius požiūrius ir idėjas.

Kursas parengtas penkiomis skirtingomis kalbomis. Adresu www.veryverified.eu užsiregistravę vartotojai, baigę kursą, atlikę visus testus ir išlaikę baigiamąjį testą gali gauti kurso baigimą liudijantį sertifikatą.

 

 

Rasa Vaičiulienė,
Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos
Juknaičių filialo bibliotekininkė

Spausdinti
Facebook komentarai