Padangių skrajūnai lietuvių tautosakoje ir šventėse

Padangių skrajūnai lietuvių tautosakoje ir šventėse

Birželio 17 dieną Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos Juknaičių filiale vyko Kultūros paso paslauga „Padangių skrajūnai tautosakoje ir šventėse“, kurioje dalyvavo Usėnų pagrindinės mokyklos mokiniai kartu su mokytojomis Danguole Šulciene ir Jūrate Mockuviene. Šios paslaugos tikslas – pasitelkiant lietuvių tautosaką, kalendorines šventes, gilinti vaikų etnokultūros žinias, lavinti mąstymą, plėsti etnokultūros paveldo ir kultūrinės įvairovės suvokimą, formuoti mokinių kultūros vartojimo įpročius. Užsiėmimo metu, pasitelkiant pasakas, sakmes ir smulkiąją tautosaką, dalyviams suteikiama daugiau žinių apie mūsų krašte gyvenančius paukščius.

Kultūros paso paslaugos pažintinėje dalyje nusikėlėme į pavasario šventes – Gandrines,  Keturiasdešimties paukščių dieną, Velykas. Vaikai dalyvavo proto mūšyje „Spėk kas?“. Žaidimo metu mokiniai sužinojo, kad Gandro diena (Gandrinės) švenčiama kovo 25 dieną, kai į mūsų kraštą grįžta baltieji gandrai, kad kovo 10-ąją Lietuvoje minima 40-ies paukščių diena, siejama su masiniu paukščių parskridimu tėviškėn, kad visi pavasario mėnesių pavadinimai kilo iš paukščių vardų, susipažino su smulkiąja tautosaka – paukščių garsų mėgdžiojimais. Ir tai, ką mažas paukštelis, tupėdamas ant šakos, išlieja savo giesmėje, žmogus mėgina pasakyti savo žodžiais. Reikėjo atspėti gegutės, labai žaismingus varno ir karvelio pamėgdžiojimus.

Praktinėje užsiėmimo dalyje iš paruoštų įvairių popierinių detalių vaikai patys kūrė plasnojančius sparnuočius. Apie paukščius Lietuvių liaudies tautosakoje gausu pasakų, sakmių, mėgdžiojimų, skaičiuočių.

 

Rasa Vaičiulienė,
Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos
Juknaičių filialo bibliotekininkė

Padangių skrajūnai lietuvių tautosakoje ir šventėse Padangių skrajūnai lietuvių tautosakoje ir šventėse Padangių skrajūnai lietuvių tautosakoje ir šventėse Padangių skrajūnai lietuvių tautosakoje ir šventėse

Spausdinti
Facebook komentarai