Istorijos pamoka bibliotekoje

Šiemet, minint Klaipėdos krašto prijungimo prie Lietuvos šimtmetį, visoje Lietuvoje vyko, vyksta ir dar vyks daugybė renginių. Vienas jų, pasitinkant Valstybės gimtadienį – vasario 16-ąją, įvyko ir Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos Saugų filiale. Saugų Jurgio Mikšo pagrindinės mokyklos vyresniųjų klasių moksleiviai kartu su mokytojomis dalyvavo integruotoje istorijos pamokoje. Istorijos pamoką vedė saugiškis kolekcionierius ir krašto istorijos žinovas Donatas Jaunius.

Bibliotekininkė Regina Juškienė, pristatydama moksleiviams svečią Donatą Jaunių, akcentavo jo geranoriškumą dalinantis sukauptomis istorijos žiniomis apie savąjį kraštą ir suteikiant galimybę jaunimui nors mažu akies krašteliu žvilgtelėti į sukauptą senovinių knygų kolekciją. Donatas iš savo sukauptos kolekcijos paruošė spaudinių parodą „Žmonių palikti pėdsakai“, skirtą Klaipėdos krašto prijungimo prie Lietuvos 100-mečiui paminėti. Ją galima pamatyti Saugų bibliotekoje.

Donatas pasakojimą pradėjo nuo to, kad jis irgi buvo šios mokyklos mokiniu, turėjo puikius  mokytojus, išmanančius profesinius dalykus ir pedagogiką, kurie gal tiesiogiai, o gal ir ne, bet įkvėpė norą domėtis knygomis, istorija, vieta, kurioje gyveni. Taip nuo septintos klasės susidomėjimas senovinėmis knygomis peraugo į didelę kolekcionavimo aistrą. Ją lydi ne tik į lentyną įdėta sena knyga, pasidžiaugiant, kad kolekcija didėja, bet knygų analizavimas skaitant, įvykių, faktų, chronologijos sekos dėliojimas. Atsakymų į klausimus ieškoma ne tik senose knygose, bet ir studijuojant senovinius žemėlapius.

Beje, moksleiviams ta pirmoji kolekcijos knyga buvo parodyta. Puikiai išlaikyta šimto metų senumo knyga stebino ne tik savo spausdinimo kokybe, puikiomis spalvomis, bet ir informatyviais piešiniais. Ne vienas moksleivis ją pavartęs aikčiojo iš nuostabos.

Kolekcionierius dalinosi savo įžvalgomis apie Mažosios Lietuvos kraštą, įvykius, kurių, kaip  pats sako, kai kada negalintis nei patvirtinti, nei paneigti. Istorija labai painus dalykas ir ne visada istorikai būna teisūs, faktus iškraipydami dėl objektyvių ar subjektyvių priežasčių ar dėl politinių peripetijų.

Bibliotekos svečias pasakojo moksleiviams apie Gintaro kelią, Saugų gyvenvietės vardo kilmę, istorinį Tilžės aktą ir jo reikšmę, Didžiosios ir Mažosios Lietuvos susijungimo, kurio 100-metį minime, reikšmę.

Atsisveikindamas su savo klausytojais Donatas patarė, kad jeigu kuris nors moksleivis sugalvos kažką kolekcionuoti, pirma, ką labai svarbu padaryti, viską fiksuoti ir užrašyti. Tai daryti  siūlė ne interneto erdvėje, moderniomis šiuolaikinėmis priemonėmis, bet tiesiog paprastame popieriuje.

Kiekvienam istorijos pamokos dalyviui Donatas Jaunius buvo paruošęs po mažą siurprizą – atspausdintą Tilžės akto kopiją.

Kaip ir kiekviena pamoka, taip ir ši, netradicinė, netruko prabėgti. Vieniems palikusi neišdildomus įspūdžius ir sukėlusi aibę klausimų, o kitiems – norą kuo greičiau bėgti padaryti pertrauką…

 

 

Violeta Astrauskienė

Spausdinti
Facebook komentarai