Butkutė pasakoja apie M.Mažvydą

Literatūros popietėje vaikai diskutavo apie gimtąją kalbą

Gegužės 10 dieną Žemaičių Naumiesčio gimnazijos Gardamo progimnazijos mokiniai rinkosi miestelio parkelyje. Juos atlydėjo mokytoja Virginija Lidžiuvienė. Minint neseniai praėjusią Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dieną, literatūros popietėje „Kalba gimtoji man brangiausia“ jie diskutavo apie lietuvių kalbą.

Tai yra viena seniausių pasaulyje kalbų, ji pasižymi sudėtinga gramatika, kuri tampa kliūtimi užsieniečiams besimokant šios kalbos. Renginio pradžioje mokiniai  prisiminė lietuvišką abėcėlę, kiek raidžių ją sudaro ir raides, kurios yra tik lietuvių kalboje.

Kalba nuolat vystosi ir kinta. Dabartinė lietuvių kalbos problema – per didelė anglų kalbos įtaka. Bibliotekininkė paklausė vaikų,  ar įterpia angliškų žodžių kalbėdami, kodėl tai daro. Jie atsakė, kad vartojant anglizmus paprasčiau susikalbėti su bendraamžiais. Pasidomėjus apie trumpųjų žinučių rašymą, mokiniai teigė, jog nerašo nosinių raidžių todėl, kad taip patogiau. Tai tapo net madinga.

Pradinukai prisiminė knygų svarbą ir reikšmę, kalbėjo apie tai, kaip skaitymas  plečia žodyną, lavina kalbą, vaizduotę. Džiugu, kad jie žinojo, kas yra pirmosios lietuviškos knygos autorius. Beje, Martyno Mažvydo atminimas įamžintas Gardame.

Gardamiškė Laima Butkutė popietės dalyvių jau laukė prie paminklo Martynui Mažvydui. Ji  papasakojo apie lietuvių raštijos pradininką, jo pirmąją knygą ir jos reikšmę Lietuvai.

Pagerbdami šio žymaus žmogaus atminimą prie paminklo mokiniai padėjo gėlių  ir padėkojo L. Butkutei už įdomų pasakojimą.

 

Virginija Langienė,
Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos
Gardamo filialo bibliotekininkė

renginio dalyviai miestelio parkelyje Renginio akimirka renginio akimirka prie Mažvydo paminklo Pradinukai prie Mažvydo paminklo mokiniai klausosi pasakojimo apie Mažvydą literatūrinės popietė dalyviais L.Butkutė ir renginio dalyviai

Spausdinti
Facebook komentarai